Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia SUA a crescut în trimestrul al doilea peste nivelurile anunțate inițial în iulie - presa

WIBH
economia americana

Produsul intern brut al Statelor Unite ale Americii a crescut cu o rată anualizată de 4,2% în trimestrul al doilea al acestui an, față de primul trimestru, potrivit celei de-a doua estimări pentru această perioadă, anunțată miercuri de Departamentul de Comerț, transmite Reuters preluat de mediafax.

Noul nivel este în ușoară creștere față de cel de 4,1% raportat inițial în iulie, astfel că acesta a rămas trimestrul cu cel mai rapid ritm de creștere din ultimii aproape patru ani, respectiv din trimestrul al treilea al anului 2014 până în prezent. În plus, este peste așteptările economiștilor, care estimau o revizuire în jos, la 4%.

„Ușoara revizuire ascendentă a creșterii economice din trimestrul al doilea reflectă majorarea consumului pentru software decât datele estimate anterior și o reducere a importurilor de petrol. Consumul mai ridicat de software și reducerea importurilor au compensat ușoara scădere a cheltuielilor legate de consum”, subliniază Reuters.

Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, economia americană a crescut cu 2,9% în loc de 2,8% cât se raportase inițial. Producția a crescut cu 3,2% în prima jumătate a acestui an, față de estimarea de 3,1% de luna trecută.

Administrația Trump și-a stabilit o țintă de creștere anuală a economiei de 3%, pe care economiștii o consideră nesustenabilă din cauza constrângerilor structurale. În plus, în primul trimestru al acestui an, economia americană a crescut cu 2,2%, față de trimestrul anterior.

Creșterea robustă din al doilea trimestru al acestui an a fost determinată de factori unici, cum ar fi un pachet de reducere a impozitelor de 1,5 trilioane de dolari, care a scăzut din costurile consumatorilor după un prim trimestru neconvingător și o majorare a costurilor exporturilor de soia către China pentru a combate tarifele comerciale impuse drept răspuns la cele americane. În schimb, există semne că economia americană a pierdut startul celui de-al treilea trimestru. Guvernul a raportat marți că deficitul comercial cu mărfuri a crescut cu 6,3%, ajungând la 72,2 miliarde de dolari, în iulie, în timp ce o scădere cu 6,7% în transporturile alimentare a avut un impact major asupra exporturilor. În timp ce cheltuielile de consum au rămas puternice la începutul celui de-al treilea trimestru al acestui an, piața imobiliară rezidențială a continuat să scadă, în condițiile în care construcția de locuințe a crescut mai puțin decât se aștepta în luna iulie, iar vânzările de locuințe, atât noi, cât și vechi, au scăzut.

Un indicator alternativ al creșterii economice, venitul intern brut (gross domestic income, GDI), a crescut cu 1,8% în al doilea trimestru, încetinindu-și ritmul de apreciere față de 3,9% în primul trimestru al acestui an. Media PIB și GDI, care este denumită și producția internă brută și care este considerată un indicator mai bun al activității economice decât PIB, a crescut cu 3% în perioada aprilie-iunie, aproape de ritmul de creștere de 3,1% din primul trimestru al acestui an.

Majorarea cheltuielilor de consum, care reprezintă peste două treimi din activitatea economică a SUA, a scăzut cu 3,8% în al doilea trimestru, față de ritmul de 4% anticipat în iulie, în timp ce cheltuielile de consum au crescut cu 0,5%, în primul trimestru.

Exporturile totale au crescut cu 9,1% în al doilea trimestru, față de ritmul estimat anterior de 9,3%, în timp ce importurile au scăzut cu 0,4%, petrolul reprezentând cea mai mare parte din scădere, față de ritmul de 0,5% anunțat în iulie. Scăderea importurilor a fost cea mai mare din ultimii aproape trei ani, respectiv după al patrulea trimestru al anului 2015 până în prezent. Scăderea importurilor a redus deficitul comercial, astfel încât comerțul exterior a contribuit cu 1,17 puncte procentuale la creșterea PIB-ului în al doilea trimestru, comparativ cu 1,06 puncte procentuale raportate în iulie. În plus, stocurile au scăzut cu 0,97 puncte procentuale din creșterea PIB în al doilea trimestru, în loc de 1% cât se estimate anterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.