Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Turciei încetineşte însă nu sunt semne de contracție, asigură ministrul turc de Finanțe

The Financial Express
Turcia steag

Economia Turciei a încetinit, dar măsurile guvernului de reducere a taxelor şi de accelerare a transferului a unor miliarde de lire turceşti de la banca centrală la Trezorerie vor preveni intrarea în recesiune sau contracţia, a declarat ministrul Finanţelor, Berat Albayrak, transmite Reuters.

După ani de zile de creştere economică puternică, susţinută de proiectele majore de construcţii şi împrumuturile ieftine, avansul PIB a încetinit puternic în trimestrul trei al anului trecut, la 1,6%.

Un sondaj publicat de Reuters săptămâna trecută a arătat că economia a început să se contracte şi nu va mai înregistra creştere până în a doua jumătate a anului 2019.

Încetinirea activităţilor economice scoate în evidenţă impactul provocat de criza valutară produsă în 2018, când lira s-a depreciat cu 30% în raport cu dolarul, determinând accelerarea inflaţiei la 25%, cea ce a obligat banca centrală să majoreze drastic dobânzile.

Albayrak anticipează că încetinirea va fi mai puţin gravă decât consideră analiştii. Creşterea PIB va reveni puternic, iar ţinta guvernului, a unui avans de 2,3% pe ansamblul anului 2019, poate fi respectată, a spus ministrul.

”În prezent nu anticipăm nicio recesiune, nu există creştere negativă”, a spus Albayrak, care participă la Forumul Economi Mondial din staţiunea elveţiană Davos.

În ultimele patru luni, Turcia a anunţat mai multe măsuri pentru a atenua încetinirea activităţilor economice, între care eliminarea taxelor pentru achiziţia de automobile şi electrocasnice şi transferul mai rapid la Trezorerie a 37 de miliarde de lire din profitul băncii centrale.

Guvernul a majorat totodată salariul minim, cu 25%, şi a lansat în urmă cu două săptămâni un program de finanţare în valoare de 3,7 miliade de dolari destinat companiilor mici.

Numirea lui Albayrak în funcţia de ministru de Finanţe, în iulie 2018, a alarmat investitorii deoarece a semnalat că Erdogan, care este socrul său, doreşte un control mai strict asupra politicii monetare. Erdogan a criticat dobânzile mari, cărora le-a atribuit inflaţia ridicată.

Ministrul a spus că el a insistat întotdeauna că dobânzile sunt responsabilitatea băncii centrale, nu a sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.