Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economiile europene se împrumută masiv: Datoria Spaniei a depășit 100% din PIB

theolivepress.es
criza spania

Nivelul datoriei Spaniei ca procentaj din PIB a crescut de la 95,5% în 2019 la nivelul record de 117,1% în 2020, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit EFE şi Reuters.

Citește și: Guvernul taie ajutorul de deces

Datoria publică a urcat la finalul anului trecut la 1.311 miliarde de euro, o creştere de 10,3% sau 122 miliarde de euro faţă de 2019, conform Băncii Centrale a Spaniei.

Majorarea datoriei cu peste 20 de puncte procentuale în 2020 este rezultatul creşterii cheltuielilor guvernamentale, prin schemele de protejare a angajaţilor şi a afacerilor care au fost forţate să se închidă din cauza restricţiilor, a precizat Ministerul Economiei.

Datoria a fost redusă până în decembrie, de la un maxim istoric lunar de 1.312 miliarde de euro în noiembrie.

Ministerul Economiei a indicat că nivelul datoriei ca procent din PIB, de 117,1% în 2020, este mai redus cu 1,7 puncte procentuale decât se estima în scenariul macroeconomic, un declin "care a fost posibil datorită performanţei bune a economiei spaniole în semestrul doi din 2020".

Administraţia centrală a finanţat cea mai mare parte a ajutorului direct acordat angajaţilor şi afacerilor afectate de restricţii, schema naţională de protecţie a muncii - ERTE - menită să limiteze numărul concedierilor - şi fondurile alocate angajaţilor independenţi, a precizat Ministerul Economiei.

Şi Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, după Grecia, a raportat o creştere a nivelului datoriei ca procentaj din PIB de la 134,7% în 2019 la 157,6% în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.