Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economista nigeriană Ngozi Okonjo-Iweala este prima femeie numită la conducerea Organizaţiei Mondiale a Comerţului

facebook.com
OMC

Economista nigeriană Ngozi Okonjo-Iweala a fost numită luni, în mod oficial, la conducerea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), devenind prima femeie şi, totodată, primul reprezentant al unei ţări africane care ocupă postul de director general al Organizaţiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Membri OMC au acceptat să o desemneze pe Ngozi Okonjo-Iweala drept următorul director general al OMC. Decizia a fost luată prin consens cu ocazia unei reuniuni speciale a Consiliului general al organizaţiei, care a avut loc astăzi", a anunţat OMC la scurt timp după debutul reuniunii.

În vârstă de 66 de ani, Ngozi Okonjo-Iweala este de profesie economist şi a fost de două ori ministru de Finanţe şi de două ori şef al diplomaţiei în Nigeria. Ngozi Okonjo-Iweala şi-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, a fost aproape de a deveni preşedintele acestei importante instituţii financiare.

Brazilianul Roberto Azevedo, inginer de profesie şi diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai, când a anunţat că va părăsi prematur funcţia de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale.

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

În cursa pentru acest post au intrat opt pretendenţi, iar procedura de desemnare a următorului director general a început în luna septembrie a anului trecut.

La sfârşitul primului tur au fost înregistraţi cinci candidaţi: kenyana Amina Mohamed, nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, sud-coreeana Yoo Myung-hee, fostul ministru britanic al Comerţului, Liam Fox, şi Mohammad Al-Tuwaijri din Arabia Saudită.

Runda a doua s-a derulat în perioada 24 septembrie - 6 octombrie 2020, iar la finalul acesteia au mai rămas în cursă Ngozi Okonjo-Iweala şi Yoo Myung-hee. La începutul acestei luni, ministrul sud-coreean al Comerţului, Yoo Myung-hee, a anunţat că a decis să se retragă din cursa pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), lăsând astfel cale liberă pentru candidata Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala.

Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri, ci pe un mecanism consensual care funcţionează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanţă, însă până acum nu a fost utilizată niciodată.

Nicio femeie şi niciun reprezentant al unei ţări africane nu a condus până acum OMC.

Statutul organizaţiei cu sediul la Geneva nu prevede o rotire geografică pentru postul de director general, dar în ultima vreme au apărut voci care au spus că ar fi timpul ca un african să ocupe acest post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.