Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economiștii de pe Wall Street dau bomba: BNR va trebui să ridice dobânda de referință la 6.5%

adevarul.ro
bnr

Economiştii de la Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street, cred că BNR va creşte dobânda de referinţă la 6,5%, se arată într-un raport publicat săptămâna trecută și citat de Ziarul Financiar. În raportul anterior, analiştii estimau o dobândă de 5,5%. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis pe 10 mai majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3%.

Citește și: BNR a decis majorarea dobânzii cheie la 3,75% pe an

Tendinţa de creştere a dobânzilor de referinţă este vizibilă în toată regiunea, pe fondul creşterii inflaţiei şi al tensiunilor generate de războiul din Ucraina. Recent, Banca Naţională a Cehiei a majorat dobânda de politică monetară cu 75 de puncte, la 5,75%, creştere peste estimările analiştilor, iar Banca Naţională a Poloniei a anunţat majorarea cu 75 de puncte, la 5,25%.

În acest context, Goldman Sachs a majorat prognoza privind dobânzile din zonă, de la 6% la 7,5% în cazul Ungariei, de la 5,75% la 7% pentru Polonia şi de la 5,75% la 6,5% pentru Cehia. „Confruntate cu creşterea inflaţiei şi rate de schimb slabe, băncile centrale din Europa Centrală şi de Est nu au altă soluţie decât să păstreze o abordare pro-activă în întărirea politicii monetare”, spun analiştii Goldman Sachs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.