DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Economistul Daniel Dăianu a publicat la editura Polirom lucrarea 'Economia şi pandemia, Ce urmează?'

daniel daianu

Economistul Daniel Dăianu a publicat recent la editura Polirom lucrarea "Economia şi pandemia, Ce urmează?", care încearcă să imagineze viitorul economiei, al societăţii de după pandemie, nevoia de reformare a capitalismului, conform agerpres.

"O parte importantă a cărţii este dedicată examinării unor aspecte privind economia şi pandemia, însă nu am abandonat chestiunile monetare şi bugetare. Explicaţia este simplă: viaţa economică nu a fost redusă la tăcere nici chiar în perioada de lockdown. Am considerat totodată de interes să includ şi texte anterioare pandemiei, din 2018 şi 2019. O altă parte a volumului încearcă să imagineze viitorul economiei, al societăţii de după pandemie, nevoia de reformare a capitalismului, dacă vrem ca democraţia (democraţia liberală) să reziste în confruntarea ideologică şi geopolitică cu sistemele autoritare, cu autocraţia", arată Daniel Dăianu, care este şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

Potrivit autorului cărţii, o parte importantă din analiza de ansamblu priveşte evoluţii posibile care să facă sistemele economice mai robuste/reziliente, capabile să reziste, în condiţii decente pentru viaţa oamenilor, la efectele schimbărilor climatice şi care să apere democraţia în faţa tendinţelor iliberale, autocratice. "Omul trebuie să repare relaţia sa cu natura", afirmă Daniel Dăianu.

El face referire şi la schimbarea climei, menţionând că este "o ameninţare existenţială şi trebuie să o gestionăm trecând la un alt regim de viaţă, reformând mecanisme economice şi instrumente, politici publice, de care depinde însuşi viitorul sistemelor noastre democratice".

De asemenea, cartea include discursul de recepţie al autorului susţinut pe 5 noiembrie 2019 în Aula Academiei.

"Prezentarea îmbină o incursiune în "facerea mea ca economist" cu gânduri despre aspecte pe care le consider esenţiale pentru înţelegerea sistemelor economice, financiare actuale, ca provocări pentru politicile monetare macroeconomice, pentru aderarea României la zona euro, probleme majore cu care se confruntă sistemele democratice", explică Daniel Dăianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.