Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul Daniel Dăianu: 'Se înșală amarnic cine își imaginează că deficitul poate fi diminuat fără un impact asupra veniturilor oamenilor'

daniel-daianu

Președintele Consiliului Fiscal, economistul Daniel Dăianu, a declarat la Realitatea PLUS că redresarea fiscală a țării nu se poate face fără sacrificii și că deficitul bugetar nu poate fi redus fără o anumită „suferință” a populației. Dăianu spune că cel mai recent pachet fiscal adoptat de Guvern este doar începutul și că populația și administrația trebuie „să strângă rândurile”.

„Deficitul bugetar al Romaniei este foarte mare si nu putem sa continuam cu asemenea deficite. Cine-si imagineaza ca pietele financiare vor finanta la nesfarsit asemenea deficit se inseala amarnic. Aceasta aceasta este, daca vreti, constatarea principala a noastra si am spus ca, desi acest pachet de masuri este controversat si se poate discuta cat de potrivite sunt unele dintre masuri, s-a incercat sa oprim tendinta de crestere a deficitului.

Pachetul se va simti in 2024 (...) Eu as mai adauga ceva, pentru ca nu contenesc ca sa subliniez acest aspect, si anume cine-si imagineaza ca a diminua deficitul bugetar poate fi insotit nu de costuri, adica de, sa ma feresc sa spun o suferinta, dar de un impact negativ asupra activitatii economice si asupra veniturilor oamenilor afacerilor, se inseala amarnic. Nu se poate altfel. Nu se poate”, a declarat Dăianu, conform sursei citate.

Trebuie să strângem rândurile

„Avem deficite si externe mari, ceea ce inseamna ca ne finanteaza cineva din afara. Deci nu numai bancile din interior ne finanteaza. Aceasta este situatia. Acestea sunt cifre reci, seci, dar ele transmit un mesaj. Ce sa facem? Fiecare in Romania vrea sa nu fie afectat de efortul acesta de a reduce deficitul bugetar. Deci toti toti se considera intr-un fel, indispensabil, special in ceea ce priveste tratamentul fiscal. Nu se poate asa ceva. Si o spun cu parere de rau. Nu sunt un om cinic, nu am pozitii de tip, sa spunem, libertariene, care considera ca piata rezolva lucrurile: 'Cine nu are ce sa manance, sa moara, cine nu poate sa-si ia medicamente, sa moara'. Nu, nu fac parte din categoria aceasta de de analisti, insa trebuie sa avem in vedere bonitatea financiara a acestei tari.

Traim vremuri cenusii si as mai spune ceva. In pofida disputelor politice, unei atmosfere foarte inflamate, trebuie sa strangem randurile. Daca acasa vedem ce se intampla prin alte parti, daca acasa ne vom sfasia intre noi si nu vom reusi totusi sa ajungem la compromisuri care sa apere bonitatea financiara a Romaniei, va fi rau. Ne vor corecta pietele cu consecinte mult mai grele pentru populatie decat efectele unui pachet de masuri fiscale. Regret ca trebuie sa transmit acest mesaj ca nu se termina acest pachet fiscal, nu este decat un pas directia cea necesar”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal”, a mai declarat economistul.

Reducerea cheltuielilor este insuficientă

„Noi, acum mai bine de un an, am elaborat un studiu impreuna cu colegi de-ai nostri din mediul academic, analisti foarte seriosi si am spus cam asa: deficite mari nu pot fi continuate, trebuie sa fie luate masuri pentru a evita cresteri de taxe si impozite, ar fi foarte bine sa se elimine toate portitele, exceptarile, un regim fiscal care privilegeaza pe multi si nu ma refer atat la afaceri ci la veniturile unor persoane. Ar trebui totodata, daca se poate, sa amelioram colectarea. Am mai spus ceva in acest studiu asa cum spunem de mai mult timp, de vreo doi-trei ani, ca nu se poate realiza corectia deficitului bugetar numai pe partea de cheltuieli. Este o fantezie. Cei care intretin acest mic de fapt sunt sunt economisti care de fapt nu-si onoreaza calitatea pe care au si nu-si onoreaza breasla profesionala. Nu putem sa realizam aceasta corectie numai taind cheltuieli. Ce inseamna cheltuielile? Inseamna salarii, inseamna pensii, inseamna cheltuieli de capital, investitii si achizitii de bunuri si servicii.

Pe pensii nu te poti sa atinge, nici nu-i corect sa te atingi. Poti umbla la volumul, sa spunem, cuantumul de salarii, cuantumul valoric al salariilor si acolo se pot restrange unele cheltuieli. Dar sa-ti imaginezi ca poti sa faci corectia pe seama salariilor bugetarilor este o ineptie. Poti sa umbli la cheltuielile de capital, intr-adevar, si se va recurge, cred, in acest an, la reducere de cheltuieli de capital, la bunuri si servicii. Dupa mine, iar este o fantezie, pentru ca vedeti ce se intampla? Avem servicii de baza ale populatiei, de la ce inseamna pompieri, ce inseamna interventii in combaterea consumului de droguri, ce inseamna ordinea publica unde nu sunt fonduri suficiente. Trebuie sa fie mai multe, eficiente, ca uneori se risipesc resurse. Dar repet, nu se poate face corectia numai pe partea de cheltuieli. In Romania avem nevoie sa ne debarasam de ipocrizie, sa fim mai onesti si sa fim corecti.

Asta este situatia Romaniei in momentul de fata si, repet, este un pas intr-o directie buna. Dar pachetul acesta nu este suficient si nu spune numai Consiliul Fiscal. Economisti onesti isi dau seama de asa ceva”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.