Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul șef al BNR, atac la românii cu credite: `Oricine e de vină, dar nu el`

bnr

Banca Națională a României se află pe lista țapilor ispășitori căutați de către cei care sunt nemulțumiți de creditele luate, iar acestei instituții i se reproșează, printre altele, că nu se implică suficient în educația financiară a populației, a declarat economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la cea de-a XXV-a ediție a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară "Cristian Popișteanu".

"Așa cum spunea domnul guvernator, omul se bucură când ia creditul și după aceea, o viață întreagă suferă, mai ales atunci când a luat creditul în altă monedă, altă valută decât cea în care primește salariul, și/sau atunci când a luat creditul pe termen lung sau cu dobândă variabilă. În momentul acela începe să caute țapi ispășitori. Oricine este de vină, dar nu el, nu respectivul, cel care a făcut acest credit. Pe lista țapilor ispășitori, foarte sus, aproape de vârful acestei liste întotdeauna este banca centrală. Banca centrală căreia i se reproșează de regulă cel puțin trei lucruri, dacă nu și mai multe. Un prim lucru care i se reproșează ar fi că nu se implică suficient în educația financiară a publicului" a afirmat Valentin Lazea, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

Un alt lucru care i se impută băncii centrale ar fi, potrivit economistului său șef, că nu explică în mod clar și pe înțelesul tuturor toate riscurile, toate teoriile economice și ce înseamnă economie de piață. Iar al treilea reproș la adresa BNR este că instituția nu a făcut aceasta în perioada de criză.

Potrivit lui Lazea, toate aceste critici sunt nefondate pentru că nicio instituție nu a făcut mai mult decât banca centrală pentru educația financiară a populației.

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

Cu privire la al doilea reproș, Lazea a dat ca exemplu o experiență personală de la un curs cu magistrați ținut în urmă cu două săptămâni. Magistrații au apreciat informațiile primite la curs, dar criticii BNR au găsit prilej de critică, susținând că a prezentat trunchiat anumite teorii sau curente economice. Acesta a arătat, însă, că în cadrul unui seminar de câteva ore nu poți face un compendiu din toată știința economică și că seminariile sunt făcute pentru a deschide apetitul sau gustul pentru economie.

În ceea ce privește al treilea reproș, cu privire la educație financiară în vreme de criză, Lazea a declarat că BNR a lansat avertismente, dar că acestea nu erau auzite.

Citește și: STUDIU S-a aflat câte zeci de mii specii diferite de arbori există în lume: Continentele în care nu e nici măcar unul

"A făcut-o, și încă cu vârf și îndesat, numai că nu se auzea pentru că muzica cânta tare, toată lumea era la sărbătoare și cei care veneau să tragă semnalul de alarmă erau percepuți ca niște pesimiști, niște destabilizatori, niște defetiști și așa mai departe", a afirmat Valentin Lazea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.