Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuația politică internă se complică în România. Cu 2 ani înaintea crucialului an electoral 2024 se marșează puternic pe un naționalism agresiv

sah strategie surse

Marea coaliție nu se rupe, dar nici nu duce țara înainte. Trei sferturi dintre români consideră că România merge pe un drum greșit, iar AUR profită cât poate de neînțelegerile și greșelile din arcul de guvernământ.

PSD și PNL își trag reciproc preșul de sub picioare, păstrând o direcție difuză, în care fiecare vrea să-și asume succese neclare și să dea vina pe celălalt pentru eșecurile evidente. „Taxa pe soare”, cum a numit USR ideea nefericită a ministrului liberal al Energiei Virgil Popescu de impunere printr-o ordonanță de urgență a unei eventuale taxe pentru cei care și-au instalat panouri fotovoltaice, este doar cea mai recentă controversă în care PSD și UDMR s-au delimitat de această propunere, cu toate că miniștrii celor două formațiuni au dat avize pozitive.

George Simion își face de cap nestingherit prin Guvern

Ministrul Popescu susține că ar fi vorba despre un fake news, fiindcă actul legislativ se referă la un viitor mai îndepărtat. Potrivit textului Ordonanței ar fi sfârșitul anului 2026 și numai dacă instalațiile de autoconsum depășesc 8% din energia produsă de un stat și doar după o analiză detaliată a Autorității Naționale de Reglementare în Energie. În schimb, PSD anunță că va modifica acest act normativ și îl acuză pe ministrul Energiei că duce o „politică haotică” în acest domeniu atât de sensibil, iar UDMR insistă că e o greșeală care va fi remediată.

Ministrul liberal s-a lăsat intimidat de liderul AUR, George Simion, care a venit peste el la minister pentru a-i perturba o conferință de presă în care urma să dea explicații despre posibilitatea apariției taxei pe soare. Pur și simplu, Virgil Popescu și-a anulat ieșirea în fața mass-media, ca și cum s-ar fi temut că intrusul nu poate fi scos din minister, o slăbiciune care transcende lașitatea ministrului și pune sub semnul întrebării autoritatea statului în fața unui parlamentar excesiv, care în acest fel demonstrează inclusiv disfuncționalitatea instituțiilor de forță ale României. Înainte de a fi evacuat de jandarmi, Simion și-a atins scopul: a blocat explicațiile liberalului de la Energie, s-a plimbat prin minister ca printr-o casă fără stăpâni, s-a bucurat de o acoperire mediatică semnificativă.

AUR își consolidează discursul extremist

Ultimul sondaj de opinie arată că PSD își păstrează trendul ascendent cu 35%, urmat de PNL cu 24%, AUR cu 12% și USR cu 9% (CURS, noiembrie 2022). Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu pare să aibă resurse pentru a depăși 15%, de aceea mesajele liderilor acestui partid devin tot mai dure și încearcă să-i atragă pe cei care agreează teoria conspirațiilor, pe cei care mizează pe egoismul național și care pot crede că ar fi în beneficiul României să nu-i ajute pe ucraineni și pe cei de dincolo de Prut. George Simion se avântă pe terenuri mlăștinoase, ce-i drept strângând în jurul lui adepți, care altădată pariau pe instrumente democratice, mai mult decât pe gesturi discutabile.

Fostul europarlamentar PDL, Traian Ungureanu, un susținător de forță în mandatele lui Traian Băsescu, s-a urcat deja în trenul AUR, iar la Congresul acestui partid ținut la finele săptămânii trecute la Alba Iulia a vorbit despre obiectivul Alianței pentru Unirea Românilor, care „nu trebuie să fie prezentul, trebuie să fie un viitor de AUR”. Fostul democrat-liberal a glosat despre pericolul unui „transplant de cultură” în care tradiția ar putea fi înlocuită cu LGBT, în care ideologia europeană este „o ideologie străină, străină de bun simț, străină de umanism, străină de România”.

La Congresul AUR din 2 decembrie a fost votată și rezoluția „pentru Unirea Basarabiei cu țara”, potrivit căreia „niciun ban al contribuabilului român să nu mai plece către guvernul de la Chișinău, pentru că în felul ăsta vom crea un monstru, vom alimenta separatism românesc acolo, la Chișinău”, după cum a subliniat George Simion.

În vreme ce AUR își consolidează discursul extremist folosindu-se de personaje care au avut trecere la public, actuala coaliție de guvernare se află într-o permanentă competiție de imagine, rupând rând pe rând legăturile superficiale de stabilitate pe baza cărora funcționa.

PSD și PNL scapă din vedere interesul național

PSD e profund jignit fiindcă președintele Klaus Iohannis i-a luat caimacul în dezbaterea pentru creșterea pensiilor. În vreme ce social-democrații abia reușiseră să obțină la negocieri o creștere cu 12%, mizând pe o variantă diferențiată, șeful statului a anunțat o majorare cu 15% pentru toți pensionarii. Represaliile încep să apară: Marcel Ciolacu nu a onorat dineul de 1 Decembrie oferit de Klaus Iohannis, preferând o ieșire în Dubai pentru că „are o coaliție cu domnul Ciucă, nu cu domnul președinte”.

Puțin înainte însă, Marcel Ciolacu a declarat la o întrunire a social-democraților că liberalii „nu pot să vorbească și să dea PSD-ului indicații în ceea ce privește pensiile sau veniturile românilor”, pentru că „nu au acest drept moral”. Apoi, mai mulți lideri locali s-au lăudat că partidul ar fi racolat deja o serie de primari liberali și că urmează alții, iar senatorul Ion Mocioalcă a perorat despre „destructurarea PNL” și a dat direcția campaniei electorale care a început deja: „PNL rămâne principalul nostru adversar, pe care trebuie să-l îngenunchem în alegerile din 2024”.

Președintele PSD Marcel Ciolacu se pregătește să preia fotoliul de premier în luna mai a anului viitor, dar până atunci strategia social-democraților este de a minimiza eforturile liberalilor, de a le sabota orice succes la guvernare, în așa fel încât PSD să joace în același timp rolul de victimă și de salvator. În paralel, în interiorul PNL sunt tot mai multe nemulțumiri legate de centralizarea puterii în mâinile primului ministru Nicolae Ciucă și de măsurile pe care le ia guvernul fără prea multe consultări cu partidul.

Ambarcațiunea condusă de acești doi inamici aflați la guvernare riscă să nu poată fi salvată, fiindcă liberalii și social-democrații sunt tot mai concentrați asupra propriilor interese și războaie, scăpând din vedere interesul național. Din spate, vine însă cruciada AUR, cu mesajele anti-europene și discursurile unioniste care dau apă la moară Rusiei, fără prea multe menajamente.

România pare să facă din nou o piruetă în spate, cu extremiștii aroganți în expansiune și cu social-democrații gata să facă orice pentru a câștiga puterea la următoarele alegeri. Doar electoratul pro-occidental poate schimba acest curs, dacă celelalte partide își vor demonstra atașamentul pentru o altfel de politică.

Sabina Fati - Deutsche Welle

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.