Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință CSAT pe 11 decembrie! Incidentul dintre Rusia și Ucraina, posibil pe ordinea de zi

csat 4 septembrie 2018

Ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leș, a declarat, marți, că ”este foarte posibil” ca la următoarea ședință CSAT, care va avea loc pe 11 decembrie, să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov.

„Am prezentat situația din Ucraina. Acesta a fost subiectul pentru care am fost invitat aici. Am fost însoțit de generalul care se ocupă de analiza pe astfel de subiecte. Nu vreau să escaladăm un astfel de subiect care este totuși sensibil. Cred cu tărie că diplomația și dialogul politic încă nu și-au spus ultimul cuvând și asta este cel mai important. Pe de altă parte România și MAPN monitorizează foarte atent această situație.(...) Știu că este un CSAT pe data de 11 (decembrie - n.r.), dar nu știu să fie pe ordinea de zi această temă. Este un CSAT obișnuit. Este foarte posibil ca în cadrul acestui CSAT să fie nevoie de o informare pe această temă”, a declarat Gabriel Leș, după ședința Comisiei pentru apărare a Senatului, conform Mediafax.

Avertizare trimisă prin sistemul RO-ALERTĂ: Urs liber pe străzile din Braşov

Ministrul a afirmat că situația Mării Negre este o prioritate pentru România.

„Profilul strategic al Mării Negre este ca și prioritate în Ministerul Apărării și în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România și-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianțelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo știm și analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leș.

Acesta a precizat că memrbii Comisiei pentru apărare „se pot considera informați” cu privire la indicentul dintre Rusia și Ucraina.

„Au pus tot felul de întrebări. Cred că în acest moment se pot considera informați, în cel mai sincer mod. A fost o prezentare destul de clară”, a completat ministrul.

Întrebat dacă Ministerul Apărării informează premierul Viorica Dăncilă cu privire la această situație, Gabriel Leș a răspuns: „Bineînțeles, în fiecare zi. Noi monitorizăm această situație în fiecare zi. Comunicarea pe acest subiect se face în raport interinstituțional”.

Comisia pentru apărare a Senatului l-a audiat, marți, pe ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leș, cu privire la incidentul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov.

„Avem astăzi (marți-n.r) în comisia pentru apărare invitat ministrul Apărării, Excelența Sa, ministru Gabriel Leș pentru a ne oferi câteva aspecte în ceea ce privește conflictul din Marea Azovului, între Rusia și Ucraina”, a declarat la începutul ședinței președintele Comisiei pentru apărare și ordine publică din Senat, Liviu Brăiloiu.

CSM a făcut anunțul - Motivul pentru care Kovesi nu a primit grad de PG. Cererea fostei șefe DNA, respinsă

Audierea a început la ora 12:00 și a durat aproximativ o oră.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forțele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale FSB au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.