Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință URGENTĂ la Guvern: Tudorel Toader, Lia Olguța Vasilescu și Sorina Pintea au fost chemați de Viorica Dăncilă

Inquam Photos/Octav Ganea
sedinta de Guvern Viorica Dancila

UPDATE O parte dintre miniștri, în frunte cu Eugen Teodorovici, Grațiela Gavrilescu, Rovana Plumb, Victor Negrescu au participat la ședința interministerială a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Sorina Pintea a discutat cu premierul despre stadiul negocierilor cu sindicaliștii.

Știrea inițială

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a venit miercuri la Guvern, pentru a prezenta premierului Viorica Dăncilă propunerile pe tema salarizării, după discuţiile purtate în cursul acestei zile cu sindicatele din domeniu.

Sorina Pintea a anunţat, la finalul discuţiilor purtate miercuri cu reprezentanţi ai sindicatelor din domeniul Sănătăţii, că va prezenta premierului propunerile pe tema salarizării din sectorul medical.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul

"Este vorba despre nişte propuneri pe care sindicatele le-au făcut pentru a rezolva problemele salarizării din acest an, propuneri pe care o să le prezint doamnei prim-ministru în cursul zilei de astăzi. Propunerile sunt aproximativ aceleaşi care au fost făcute după mitingul din Piaţa Victoriei, (...) propuneri pe care le analizăm, o să le propun doamnei prim-ministru", a declarat Pintea.

Ministrul a spus că propunerile, în mare parte, sunt "aproximativ aceleaşi", întrebată dacă acestea coincid cu cele ale autorităţilor.

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României

"Sunt şi aceste propuneri, sunt făcute, sunt transmise doamnei prim-ministru. În mare parte, pot să vă spun că sunt aproximativ aceleaşi cu cele făcute de sindicate, dar va trebui să le analizăm, să mai facem nişte simulări astfel încât scopul modificărilor pe care le vom face ulterior să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja, să nu existe aceste probleme care există în acest moment", a explicat Pintea.

Miercuri, la Palatul Victoria, s-au mai prezentat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Citește și: ANAF a dat lovitura! A depistat un prejudiciu colosal

Reprezentanţii Sanitas au transmis, printr-un comunicat, că principalele discuţii s-au purtat în jurul revendicării Federaţiei de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament.

”O posibilă soluţie avansată este excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii suplimentare pentru gărzi. Federaţia Sanitas a cerut, în continuare, acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste”, se arată în comunicat.

Citește și: Veste uriașă pentru Gigi Becali! Decizie definitivă a instanței

Sindicaliştii consideră că ”modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţă socială”.

”În forma actuală a legii sunt multe inechităţi şi omisiuni ce trebuie rezolvate. În discuţia de astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au atins mai multe probleme pe acest subiect. Dar, până la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federaţia Sanitas respectă decizia Consiliului Naţional Sanitas privind programul de proteste, respectiv organizarea grevei de avertisment în data de 7 mai şi declanşarea grevei generale începând cu 11 mai. Vrem să vedem o soluţie clară, completă, asumată şi adoptată de guvern, astfel încât nici un angajat din sănătate şi asistenţă socială să nu mai înregistreze pierderi de venituri salariale”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, citat în comunicat.

Citește și: Mutare oficială! Un gigant londonez vine în România! Se vor face sute de angajări

Sindicaliştii din sănătate acuză discriminări în noul sistem de salarizare, spunând că există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, însă există cel puţin alte şapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.