Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință crucială la Guvern: se contruiește cea mai așteptată autostradă din România/ VIDEO

autostrada moldovei

În cadrul ședinței de Guvern se vor semna documentele pentru finanțarea celei mai așteptate autostrăzi din România, Autostrada Moldovei A7. Guvernul va aproba contractul de finanțare pentru Autostrada Moldovei, care va avea în total 319 kilometri, iar proiectul trebuie să fie finalizat în 2025.

"Obiectivul principal al Proiectului este reprezentat de construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2x2 benzi de circulaţie, între Ploieşti şi Paşcani. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secţiuni, după cum urmează: Ploieşti - Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău - Focşani, cu o lungime de 82,44 km; Focşani - Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău - Paşcani, cu o lungime de 77,39 km. Se estimează că Proiectul se va finaliza în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de 48 de luni de la data semnării Contractului de finanţare. Conform prevederilor Contractului, împrumutul poate fi tras în maxim 20 tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 30 milioane euro. Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al Proiectului. Nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA şi cele privind exproprierile", se precizează în expunerea de motive.

Proiect de lege supus adoptării în Guvern vizează adoptarea Contractului de finanţare - Autostrada A7 România - Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă B - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 1 februarie 2024 şi la Luxemburg la 5 februarie 2024.

Proiectul va conduce la îndeplinirea principalelor obiective prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare şi siguranţă rutieră / Investiţia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe reţeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului şi siguranţa rutieră.

Detaliile tehnice ale Autostrăzii Moldovei

Pe șantierul Lotului 2: Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova #A7 (Ploiești-Buzău), ritmul lucrărilor s-a îmbunătățit, iar asocierea de constructori execută lucrări pe întregul amplasament al traseului, după cum urmează:

- Se lucrează la toate cele 20 structuri aferente acestui lot;

- A fost finalizată forarea, armarea și turnarea tuturor celor 480 piloți aferenți structurilor;

- S-au montat 72 grinzi din totalul de 162 grinzi;

- Au fost finalizate toate structurile inferioare (până la nivelul cuzineților) aferente podurilor și pasajelor;

- Au fost executate toate cele 14 podețe, inclusiv hidroizolația acestora;

- De la km 20+000, inclusiv nodul rutier de la Baba Ana, până la km 26+500, este turnat primul strat de asfalt;

- De la km 26+500 până la km 29+500, este turnat primul strat de asfalt pe partea stângă a autostrăzii și se continuă așternerea acestuia și pe partea dreaptă;

- De la km 30+000 până la km 33+750, este finalizat stratul de balast stabilizat;

-  De la km 48+000 la km 49+350, s-a realizat stratul de formă;

- Pentru tronsonul cuprins între km 33+750 și km 49+350 s-a executat sectorul experimental balast stabilizat cu ciment „în situ” și de săptămâna viitoare se va începe așternerea balastului stabilizat cu ciment. Așternerea primelor straturi de asfalt pe acest tronson de 15 km va începe la mijlocul lunii aprilie;

- au fost finalizate straturile de drenaj pe toată lungimea traseului autostrăzii;

- au fost montați stâlpii de iluminat între km 20+000 și km 30+000

Acesta este încă un lot de autostradă al cărui șantier a început cu ‘pauze’ pe anumite zone, dar care în ultima perioadă a intrat în linie dreaptă pentru finalizarea lucrărilor în acest an.

Autostrada Moldovei #A7 este prima autostradă a României pe care se lucrează integral, pe toți cei 320 km, 13 din 13 loturi, iar la finalul execuției, va lega Moldova de Muntenia și este, de asemenea, prevăzută în Programul Investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastrcturii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021.”, scrie Irinel Ionel Scrioșteanu.

 

Alte proiecte aflate pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul va aproba în şedinţa de joi un proiect de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI).

"Proiectul de lege propune o actualizare a definiţiilor, criteriilor, a cadrului metodologic, a drepturilor şi obligaţiilor, în ceea ce priveşte statutul personalului CDI, buna conduită în activitatea CDI şi reglementarea cadrului general privind organismele consultative ale MCID, în vederea alinierii la bunele practici comunitare şi pentru îndeplinirea asumărilor României în relaţie cu Comisia Europeană ", se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, reglementările propuse prin proiectul de act normativ sunt de natură să încurajeze performanţa în CDI prin dezvoltarea, menţinerea şi atragerea de cercetători pentru a crea masa critică necesară unei sustenabilităţi ştiinţifice integrate economic la nivelul societăţii româneşti.

*** Guvernul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul de act normativ stabileşte măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate în baza Programului Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027.

" Programul prevede o ţintă estimativă de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut/an proveniţi din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic. În raport cu această valoare, se estimează că alocarea disponibilă - de 24.000.000,00 euro - este în măsură să acopere necesarul de finanţare pentru un număr estimat de 60.000 de cupluri mamă-nou-născut din aceste categorii de grup ţintă dezavantajate, până la finalul exerciţiului financiar privind eligibilitatea cheltuielilor", potrivit notei de fundamentare.

*** Executivul va aproba, prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii 'Implementarea măsurilor necesare funcţionării sistemului ERTMS pe secţiunea de cale ferată Predeal-Bucureşti-Constanţa şi extinderea sistemului GSM-R pe reţeaua primară de transport feroviar', lucrare de utilitate publică de interes naţional.

*** Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024.

*** Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba Codul-cadru de etică şi deontologie universitară.

" Sub aspectul conţinutului, prezentul proiect de act normativ reglementează valorile fundamentale care trebuie însuşite şi respectate pentru prevenirea şi rezolvarea conflictelor etice, descurajarea practicilor imorale şi sancţionarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică. Acesta va avea rolul de a asigura şi a creşte calitatea procesului educaţional la nivel instituţional, prin definirea clară a responsabilităţii actorilor implicaţi în procesele de etică universitară, pentru o contextualizare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese raportat la profilul universităţilor, pentru o abordare unitară cu privire la anumite principii şi definiţii, fără a fi lezată autonomia instituţională, respectiv fără a exista supra-legiferare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

*** În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului 'Săptămâna verde'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.