DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ședință extraordinară de Guvern: Ciucă forțează adoptarea OUG pentru Educație. Sindicaliștii au respins oferta

Guvernul Romaniei
ciuca guvern

Guvernul se reuneşte, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicilae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţie din sistemul de învăţământ. Miercuri seară, însă, sindicaliştii au refuzat propunerea conţunută de actul normativ şi au anunţat că greva continuă, informează News.ro.

Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul prunt de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Ce au refuzat de fapt sindicaliștii din Educație (Document)

Sindicatele din Învățământ au refuzat ultima Ofertă a Guvernului României. Guvernul avertizase că este chiar ”Ultima ofertă” după ce altele fuseseră deja refuzate pe bază rulantă.

Vezi și: Lei în fața camerelor, jenați în spatele lor/ Cum au înfrânt liderii de sindicat din Educație (surse)

Pe scurt - Urma o Ordonanță de Urgență cu o creștere de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic ca avans pentru viitoarea Lege a salarizării. Legea salarizării va cuprinde un salariu pentru debutanți de aprox. 4000 lei net salariu mediu pe tara. Creștere în 2024 de 40%, si apoi etapizat 3 ani.

Vezi Draftul de Ordonanță de Urgență

Vezi Nota de Fundamentare a OUG

STIRIPESURSE.RO vă prezintă cum arată oferta Guvernului și cum se reflectează această în veniturile celor care lucrează în zona educației:

Oferta de majorare a salariilor cu 1000 de lei brut din luna iunie ar însemna o creștere de 25% pentru debutanții din preuniversitar. Net ar însemna un plus de 600 de lei/lună.

La câștigul salarial mediu brut, care este astăzi de 7313 lei, un plus de 1000 de lei ar însemna 14%. În preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6550 de lei, creșterea ar fi de 15%, iar în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7400 de lei creșterea ar fi de 13,5%.

VEZI AICI TOATE CREȘTERILE PE TOATE POZIȚIILE DIN MEDIUL EDUCAȚIONAL ROMÂNESC/

Asta în condițiile în care 1,6 milioane de români trăiesc din salariul minim de 1850 de lei net, adică 3000 de lei brut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.