Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lei în fața camerelor, jenați în spatele lor/ Cum au înfrânt liderii de sindicat din Educație (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
lideri sindicate educatie

Sindicatele din Educație au anunțat oficial că nu sunt de acord cu ceea ce Guvernul a anunțat a fi ultima ofertă. Ei susțin că majorările salariale din viitoarea grilă ar trebui acordate din start, de la 1 ianuarie 2023, nu eșalonat, iar majorarea de 1000 de lei brut din iunie ar trebui să fie de 2000 de lei net.

Liderii Federației Sindicale „Spiru Haret” și ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au invocat în fața camerelor refuzul oamenilor din teritoriu pentru a respinge oferta Guvernului. În discuțiile din interiorul Palatului Victoria situația a fost mai nuanțată, relatează surse participante la negocieri.

Liderii de sindicat s-au plâns de presiunile AUR - Vezi aici

Potrivit surselor din cadrul negocierilor, liderii de sindicat le-au transmis liderilor coaliției că mandatul lor inițial a fost îndeplinit, însă sunt jenați și nu pot spune public acest lucru pentru că oamenii din teritoriu le cer să negocieze tot mai mult beneficii.

Marcel Ciolacu le-a amintit liderilor de sindicat că oferta actuală este cea finală (1000 de lei brut în plus din iunie pentru cadrele didactice, iar majorările din viitoarea lege a salarizării se vor face etapizat, în cel mult trei ani) și le-a cerut să nu își bată joc de copii și de dreptul acestora la educație, mai ales în contextul apropierii examenelor de final de gimnaziu/liceu.

Liderii de sindicat s-ar mai fi plâns în discuțiile de la Palatul Victoria - care au durat 15 minute - că grupurile de discuții ale sindicatelor sunt pline de membri AUR care incită la revoltă și la respingerea ofertelor Guvernului.

Atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu au reiterat faptul că ordonanța de urgență care va fi adoptată în ședința de guvern de joi și care va majora salariile cadrelor didactice cu 1000 de lei brut este ultima ofertă indiferent dacă va fi acceptată sau nu.

Câți bani oferă Guvernul din iunie

Oferta de majorare a salariilor cu 1000 de lei brut din luna iunie ar însemna o creștere de 25% pentru debutanții din preuniversitar. Net ar însemna un plus de 600 de lei/lună.

La câștigul salarial mediu brut, care este astăzi de 7313 lei, un plus de 1000 de lei ar însemna 14%. În preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6550 de lei, creșterea ar fi de 15%, iar în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7400 de lei creșterea ar fi de 13,5%.

Impactul bugetar brut ar fi de aproape 2 miliarde de lei.

Potrivit unor surse, sidicatele insistă ca salariul debutanților să ajungă la 4700 de lei încă de anul acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.