Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Editurile Patriarhiei oferă reducere la achiziționarea cărții dedicate sculptorului Constantin Brâncuși de către Patriarhul Daniel

Agerpres
Constantin Brâncuși

La 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, Editurile Patriarhiei oferă reducere la achiziționarea cărții dedicate acestuia de către Părintele Patriarh Daniel.

Volumul, intitulat „Brâncuşi – Sculptor creştin ortodox” și publicat la Editura Trinitas, beneficiază de o reducere de 20% pentru edițiile în toate limbile: engleză, franceză, greacă, italiană, română, rusă și spaniolă, potrivit basilica.ro.

Citește și: Peste 33.000 de români au fost prinși de Poliție, fără mască de protecție! Bilanț făcut public de MAI

Criticii de artă internaţionali au vorbit îndelung despre opera lui Brâncuşi, evidenţiind solul folcloric pe care se dezvoltă concepţia lui despre lume. Puţini, însă, au recunoscut în ea resorturile profund creştin ortodoxe.

Cei interesaţi de o exegeză care recuperează dimensiunea ortodoxă a artei brâncuşiene pot consulta albumul „Brâncuşi. Sculptor creştin ortodox” al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În carte, Preafericirea Sa explică lucruri mai puțin spuse de exegeza artistului:

ansamblul de la Târgu Jiu îşi pierde sensul dacă nu este gândit împreună cu Biserica „Sfinţii Apostoli”;

partea superioară a faimoasei „Porţi a sărutului” sub care se cunună mulţi tineri astăzi este, de fapt, un sarcofag simbolizând moartea ca nuntă.

„Legătura interioară dintre universul liturgic-spiritual ortodox și opera artistică modernă a lui Constantin Brâncuși constă în însăși înțelegerea sa profundă privind esența și vocația artei, și anume: 'Arta este altceva decât redarea vieții, este transfigurarea ei'”, afirmă PĂrintele Patriarh Daniel într-un mesaj dedicat aniversării a 145 de ani de la nașterea sculptorului.

„Transfigurarea nu este însă numai o transpunere a realității văzute pe un alt plan superior al existenței, ci și o mutație spre interioritatea esențială a realității, spre „forma-cheie” a ei, cum o numea Brâncuși, care în teologia ortodoxă sunt „rațiunile divine” ale lucrurilor create, luminate de energiile divine necreate ale Creatorului.”

În arta lui Constantin Brâncuși, „luminile credinței creștine ortodoxe nu sunt exprimate sistematic, ci spontan, iar coerența sau unificarea lor nu este rezultatul unui raționament discursiv elaborat, ci rodul unei inspirații intuitive concentrate”, a mai transmis vineri Patriarhul României.

Sculptorul a fost cântăreț de strană, corist de biserică la Paris și paraclisier de altar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.