Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șef al socialiștilor moldoveni: Statutul de candidat la UE nu prevede retragerea din alte organizaţii. Ieşirea Moldovei din CSI va avea consecinţe negative

stiri.md
Vlad Batrîncea

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat că statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană nu prevede retragerea din alte organizații.

Fiecare țară, chiar și membră a Uniunii Europene, are dreptul să adere la alte organizații internaționale și, astfel, să promoveze o politică externă independentă. „Ignorarea cooperării, retragerea unilaterală din acorduri importante sau retragerea completă din CSI va avea consecințe negative”, a declarat Batrîncea.

„Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a ținut astăzi un discurs în cadrul masei rotunde internaționale cu genericul „Comunitatea Statelor Independente (CSI) în sistemul intereselor naționale: potențial și perspective de dezvoltare a cooperării pentru Republica Moldova”, care a fost organizată la Chișinău de către fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Vlad Batrîncea a amintit că actualele autorități ale Republicii Moldova au decis să nu participe la ședințele din cadrul CSI, inclusiv la cele interparlamentare și au declarat că țara noastră „va trebui să rezilieze toate acordurile de comerț preferențial existente, cu excepția acordului cu UE.”

Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui, statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană nu prevede retragerea din alte organizații. Fiecare țară, chiar și membră a Uniunii Europene, are dreptul să adere la alte organizații internaționale și, astfel, să promoveze o politică externă independentă.

„Ignorarea cooperării, retragerea unilaterală din acorduri importante sau retragerea completă din CSI va avea consecințe negative pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în țările Comunității sau care își susțin familiile în Moldova. Economia Moldovei ar putea pierde câteva zeci de milioane de euro, iar peste 20 de mii de oameni vor rămâne șomeri”, a declarat Vlad Batrîncea.

„Este de datoria noastră să dăm dovadă de voință politică și să folosim avantajele zonelor de Liber Schimb CSI și UE în interesul țării noastre”, a spus Vlad Batrîncea.

Retragerea din CSI va avea consecințe negative

Vicepreședintele a subliniat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pledează pentru menținerea relațiilor de prietenie cu toți partenerii tradiționali, inclusiv cu țările Comunității: „Considerăm că potențialul de cooperare pe platforma CSI este departe de a fi epuizat și vom apăra această poziție atât în Parlament, cât și prin toate metodele legale posibile””, au scris reprezentanții PRSM într-un comunicat.

Guvernul Republicii Moldova ar putea denunța „o parte a acordurilor” Comunității Statelor Independente (CSI) care nu funcționează. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul ședinței Parlamentului, din 16 februarie.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a susținut că Moldova nu intenționează că iasă din CSI, iar o astfel de decizie poate fi luată doar de popor. „CSI nu e a Federației Ruse, decizia trebuie să aparțină poporului RM, nu trebuie să fie o decizie luată strict politic și bazată pe emoții”, a spus acesta.

Șefa statului, Maia Sandu a comentat dacă Republica Moldova va ieși sau nu din Comunitatea Statelor Independente. „Ministerul de Externe face acum o analiză a acordurilor, unele sunt total inutile și vom vedea recomandarea”, a declarat Sandu.

Șefa statului, Maia Sandu, a spus că Republica Moldova va trebui să renunță la statutul de țară membră a CSI, pentru a adera la Uniunea Europeană, dar spune că acest lucru nu se va întâmpla în perioada imediat următoare. „Atunci când vom avansa suficient de mult pe parcursul european, atunci vom considera și momentul potrivit când Republica Moldova va trebui să renunțe la CSI”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.