Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa ANM anunță 'iadul' în România: Atenție mare la această zi! Va începe al treilea val de caniculă

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, susține că ziua de sâmbătă va aduce o intensificare a temperaturilor cu 39-40° la umbră. De asemenea, săptămâna viitoare, de marți, va debuta al treilea val de caniculă și vom avea 40° la umbră.

"Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, pentru că față de ziua de astăzi și mâine, când valorile de temperaturi astăzi cel mult 37° acolo unde am avut-o în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a țării.

Mâine rămâne în vigoare această avertizare, pentru că în continuare ne așteptăm la valori de 33-37° ei bine, sâmbătă ne vom apropia din nou, mai ales în partea de sud și sud-est, de valori de 39-40° la umbră.

În condițiile în care vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, vor determina o creștere a temperaturilor resimțite spre patru și cinci 46° așa cum am avut și în celelalte două săptămâni de când a început acest val de căldură intens și în zona țării noastre, care a afectat de altfel toată partea de sud-sud-est a Europei.

Pentru că mai multă umiditate în sistemul climatic, coroborat cu temperaturi în creștere, vor conduce la ceea ce înseamnă temperaturi resimțite de peste 40°. Un exemplu, astăzi, la ora 14:00 în Capitală aveam 35° și chiar și la Buzău temperatura resimțită era de 41°.

Așadar, mare atenție pentru ziua de sâmbătă, pentru că nu numai valul de căldură intens din partea de sud-sud-est a țării va fi de interes, dar și fenomenele de instabilitate care își vor face apariția pe parcursul după-amiezii și care vor consta în continuare din averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40l/m² și vijelii, iar izolat căderi de grindină.”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

De marți începe al treilea val de caniculă

Șefa ANM a explicat că începând de săptămâna viitoare, de marți, vom avea temperaturi greu de suportat.

”Iar de marți, într-adevăr, este posibil să consemnăm al treilea val de caniculă și pe care și noi l-am tot menționat în toate intervențiile.

Din nou, temperaturi în partea de sud, de 40°C la umbră, fapt care confirmă, așa cum anticipam și încă de la jumătate a lunii iulie, posibilitatea ca această lună să fie în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră deja suntem la acest moment pe locul trei și cu siguranță ceea ce urmează a se întâmpla până la sfârșitul lunii iulie, pentru că vom vorbi practic în fiecare zi de temperaturi specifice unei vremi caniculare, pentru că maximele vor depăși în continuare 35° iată, ne apropiem de 40° la încă. Cu siguranță, acest lucru va face ca această lună să fie una dintre cele mai călduroase din istorie. După 2012 și 2007, când ne amintim, aceste veri au fost dintre cele mai călduroase.

Nu este exclus să înregistrăm temperaturi peste ceea ce am avut, pentru că deja solul este mai cald. Se întrunesc ingredientele specifice pentru a înregistra temperaturi mai ridicate atunci când vorbim deja de un val de căldură de lungă durată și când vorbim de maxime peste 35°, până la 40° la umbră, dar și de nopți tropicale, pentru că, căldura este sufocantă și pe parcursul nopților, atunci când consemnăm valori care nu coboară sub 20° chiar urcă la 25°C. Practic, pragul de 25°C reprezentând temperatura maximă a unei zile de vară în România. Și iată o înregistrăm pe parcursul nopților în această perioadă.”, a mai spus șefa ANM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.