Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa BCE nu vede risc de stagflație în zona euro din cauza războiului din Ucraina. Ce spune despre creșterea economică

US-FINANCE-IMF-WORLD BANK

Banca Centrală Europeană nu se aşteaptă ca războiul din Ucraina să ducă la stagflaţie în zona euro, chiar dacă va avea ca efect majorarea inflaţiei, din cauza preţurilor mai ridicate la energie, şi va reduce creşterea economică, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

"Datele primite nu indică un risc de stagflaţie", a afirmat şeful BCE, într-un interviu acordat publicaţiei cipriote Phileleftheros.

Creşterea economiei zonei euro, într-un scenariu sever din cauza războiul, ar putea scădea la 2,3% în 2022, dar în toate scenariile inflaţia ar urma să scadă şi să se stabilească în jurul ţintei NVE de 2% în 2024, a estimat Lagarde.

Conform datelor publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,9% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Creşterea record a preţului energiei a majorat în februarie rata inflaţiei în zona euro mai mult decât s-a raportat iniţial, adăugându-se dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, apreciază analiştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.