Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa BCE, sub focul europarlamentarilor: 'Creşterea dobânzilor nu va schimba preţurile energiei'

ASF
FMI Christine Lagarde

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde a reacţionat în faţa parlamentarilor europeni la criticile politicienilor conservatori care au acuzat politica băncii centrale a zonei euro pentru inflaţia care erodează în prezent puterea de cumpărare a europenilor.

Lagarde spune că politica monetară are o influenţă prea mică asupra preţurilor energiei.

Markus Ferber, europarlamentar din partea Partidului Popular European a spus că, spre deosebire de acum câteva luni, inflaţia nu mai poate fi explicată prin anomalii statistice, scrie Euractiv.

„De ce nu se schimbă opinia BCE, având în vedere că faptele s-au schimbat?“ a intrebat el. Între timp, conservatorul olandez Michiel Hoogeveen a dat vina pentru inflaţie pe cheltuielile guvernamentale şi pe politicile băncii centrale.

„Cât de mult trebuie să crească inflaţia pentru ca BCE să înceapă să majoreze ratele dobânzilor?“ a intrebat politicianul.

Lagarde a respins criticile făcând referire la influenţa foarte limitată pe care o poate avea politica monetară asupra preţurilor la energie.

„Cred că este foarte important să înţelegem ce alimentează inflaţia, astfel încât să putem determina şi ce va ajuta la menţinerea stabilităţii preţurilor“, a spus ea.

„Acum, dacă ar fi să luăm măsuri de politică monetară prin eliminarea treptată a preţurilor de achiziţie a activelor şi creşterea rapidă a ratelor dobânzilor, ar avea asta un impact imediat asupra preţurilor energiei?“ a întrebat Lagarde retoric, înainte de a răspunde „Nu cred“.

„Ar dezgheţa asta brusc transportul, piaţa containerelor şi transportul cu camioanele? Nu cred“, a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.