Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Comisiei Europene lansează un apel pentru finanţarea în comun a vaccinurilor împotriva COVID-19

Spitalul Militar Central
Covid-19 vaccin

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un apel miercuri la "punerea în comun" a resurselor - în Europa şi în lume - pentru a ajuta la dezvoltarea viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 şi rezervarea acestora din timp, informează France Presse.

Într-un mesaj video pe Twitter, şefa executivului european a confirmat organizarea unui summit mondial în 27 iunie, a doua manşă a unei conferinţe a donatorilor care a avut loc la 4 mai.

"Vom studia cu partenerii noştri internaţionali cum să facem pentru ca numeroase ţări să-şi pună în comun resursele pentru a rezerva împreună viitoarele vaccinuri de la societăţi farmaceutice", a explicat ea.

Această declaraţie intervine cu ocazia publicării oficiale miercuri a "strategiei vaccinurilor" a UE, prezentată la sfârşitul săptămânii trecute miniştrilor sănătăţii din cele 27 de ţări membre, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Kelemen Hunor spune că, la solicitarea UDMR, Ungaria a acceptat: Cetățenii care vin din România nu vor mai sta în carantină și izolare

Acest plan de acţiune prevede, cu scopul de a "asigura o producţie suficientă de vaccinuri în UE" şi "o aprovizionare suficientă a statelor membre", semnarea unor "contracte de cumpărare anticipate" cu producători de vaccinuri, finanţaţi prin instrumentul de ajutor de urgenţă (aproximativ 2,4 miliarde de euro) instituit în timpul crizei.

Într-un moment în care laboratoarele încearcă să găsească un vaccin în timp record - 12-18 luni, faţă de mai mulţi ani în vremuri normale - aceste sume plătite în avans le-ar permite să investească în capacităţile de producţie, în timp ce testele clinice pe fiinţe umane nu sunt încă finalizate.

Acest angajament ar da dreptul statelor membre să cumpere un anumit număr de doze la un anumit preţ odată ce vaccinul va fi disponibil, în contrapartidă cu riscul asumat în materie de investiţii.

Citește și: Radu Banciu, spumos: 'Îl ascultăm pe Nelu Tătaru ca pe Dumnezeu'

Comisia asigură că această iniţiativă nu se suprapune peste cea a alianţei formată la începutul lunii iunie de Franţa, Germania, Italia şi Olanda. Aceasta din urmă este calificată în comunicatul publicat miercuri drept o "etapă importantă spre o acţiune comună între state membre deja decisă".

"Eu ne văd ca fiind toţi de aceeaşi parte, în căutarea unei căi flexibile şi rapide spre un vaccin", a reacţionat vineri comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

"În acest sens, comunicăm strâns şi lucrăm cu ele. Propunem să lucrăm împreună pentru a reuni expertiza fiecăreia", a adăugat ea.

Pe plan internaţional, Von der Leyen afirmă că UE lucrează "pentru a face rezervări dinainte pentru ţări cu venituri reduse şi intermediare. Ţările cu venituri ridicate vor acţiona deci ca un grup unit de cumpărători internaţionali", a propus aceasta. Procedura respectivă este destinată să "optimizeze accesul la aceste vaccinuri în lumea întreagă", a indicat şefa executivului european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.