Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa dentiștilor din România face un apel național către pacienți: Aș vrea să înțeleagă că nu orice durere este considerată o urgență

Wikipedia
medici spital doctori dentisti

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, prof. Ecaterina Ionescu, a explicat la Medika Tv ce se întâmplă cu pacienții ale căror probleme medicale nu mai suportă amânarea, în contextul în care starea de urgență se prelungește cu încă o lună și cabinetele stomatologice sunt închise.

„E nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru durere, infecție, sângerare. Legat de durere, nu orice durere este considerată o urgență stomatologică. O durere care cedează la analgezicele obișnuite nu poate fi considerată o urgență(..) Există în profesia noastră anumite proceduri care generează aerosoli, aerosolizarea picăturilor de salivă poate contamina spațiul în care lucrăm. În situația în care ne aflăm, e clar că trebuie să ne limităm activitatea doar la urgențele stomatologice. Aș vrea să înțeleagă și colegii mei, medici, dar și pacienții, că la acest moment e nevoie de a cântări, de a justifica urgența stomatologică. E nevoie să se trateze doar situațiile de urgență stomatologică, să nu se transforme dorința de a face un tratament într-o urgență stomatologică. Iar unde există urgențe să nu fie tratate cu superficialitate”, a explicat prof. Ecaterina Ionescu.

Vezi si: Marcel Vela aruncă în aer dosarul penal de la Aeroportul Cluj-Napoca: scandalul ar putea să bubuie inclusiv în curtea Guvernului! .

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi a indicat și unde se tratează urgențele în București.

”În foarte puține spitale sunt întrunite toate condițiile și resursa umană și dotarea și asigurarea corespunzătoare a echipamentului. Acum, orice pacient care trebuie tratat trebuie privit ca un purtător COVID 19. În București, urgențele sunt asigurate la Spitalul Prof. Dr. Dan Theodorescu, spital care asigură urgențele majoritar stomatologice pe București. La cabinetul Matei Balș se tratează cu voluntari cei cu coronavirus care au probleme stomatologice. Nevoia de a asigura urgențele, dar și de a nu supraaglomera UPU-rile ne –a făcut să luăm decizia la nivelul Colegiului ca să identificăm și alte entități private sau de stat care să îndeplinească cumulativ toate aceste condiții și am avut marea surpriză că au răspuns foarte prompt colegii din județe. Pacienții trebuie să știe că nu i-am abandonat, nici pe ei și nici profesia”, a mai declarat prof. Ionescu.

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi a adăugat că Direcțiile de Sănătate Publică au avizat până acum redeschiderea în marile localitățile a câte cel puțin unui cabinet în care pot fi rezolvate urgențele stomatologice.

”Am solicitat să identificăm și alte entități care pot asigura în condiții foarte corecte de igienă și dotare, am convenit să dăm acordul de principiu, așa cum ne obligă legea, dar autorizarea sanitară de funcționare cu atat mai mult acum trebuie să fie dată de DSP. Sunt DSP-uri cu care putem conlucra, i-am rugat pe toți colegii să lăsăm orgoliile de-o parte, nu de timpul orgoliilor și al competiției. Unele DSP-uri au conlucrat cu noi și au rezolvat lucrurile cu rapiditate, altele sunt paralizate, nu știu ce să facă. Sunt unele direcții care aruncă responsabilitatea pe stomatologi. Nu-și poate asuma responsabilitatea circuitelor și a verificărilor un stomatolog, cu atât mai mult în aceste vremuri”, a mai declarat la Medika Tv, prof. Ecaterina Ionescu.

Vezi si: Economistul-șef BNR, Valentin Lazea: României nu îi este permis ceea ce le este permis statelor dezvoltate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.