Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Parlamentului European preia temele Kievului. Susținere puternică pentru aderarea la UE și tribunalul pentru crime de război

Binda Consulting International
Roberta Metsola

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată sâmbătă în vizită în Ucraina, şi-au exprimat speranţa ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să poată începe chiar în acest an, transmit EFE şi AFP, conform Agerpres.

"Ucraina speră să încheie punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene cât mai repede cu putinţă şi să înceapă deja negocierile de aderare la UE chiar din acest an", a scris Zelenski, pe canalul său de Telegram, după întâlnirea pe care a avut-o cu Metsola la Lvov (vestul Ucrainei).

Mulțumiri și speranțe

Zelenski i-a mulţumit lui Metsola pentru "leadership-ul" ei în sprijinul Ucrainei şi pentru "deciziile importante" adoptate de Parlamentul European, îndeosebi rezoluţia prin care se sprijinea decizia de a oferi Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare.

La rândul ei, preşedinta Parlamentului European şi-a exprimat speranţa ca Ucraina să poată începe negocierile de aderare la UE în acest an.

"Sper ca negocierile de aderare să poată înceapă în acest an. Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană", a spus ea, care a lăudat "impresionantele" progrese făcute atât de guvernul, cât şi de parlamentul de la Kiev în privinţa candidaturii Ucrainei la blocul comunitar.

Încurajări

Totodată, Metsola a trimis un mesaj de încurajare, de pe contul ei de Twitter.

"Pe parcursul ultimului an am învăţat multe lucruri de la Ucraina. Însă poate că lecţia cea mai importantă este cea pe care a formulat-o (poetul ucrainean) Taras Sevcenko: 'continuă să lupţi şi cu siguranţă vei câştiga'. Acest lucru este la fel de adevărat atât în ceea ce priveşte căutarea păcii şi a libertăţii, cât şi în viaţa" de zi cu zi, a scris ea.

Înainte de a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Metsola a depus flori "în numele europenilor" la un cimitir pentru a omagia victimele războiului. "Ne vom aduce aminte de ei", a promis ea.

Livrări de armament

Totodată, Metsola a cerut o extindere a livrărilor de armament către forţele armate ucrainene.

"Statele membre trebuie să ia serios în considerare să trimită avioane de luptă Ucrainei", a insistat Metsola, adăugând că ea va continua să ceară furnizarea tuturor echipamentelor de care Ucraina are nevoie pentru a obţine victoria, a relatat dpa.

Crime de război

Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, relatează DPA.

Acordul privind înfiinţarea unui noi Centru internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA) va fi semnat la conferinţă, a anunţat sâmbătă dimineaţă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acesta va asigura dovezi pentru viitoare proceduri legale şi va fi localizat la sediul Agenţiei Uniunii Europene de cooperare în materie de justiţie penală (Eurojust), la Haga.

Rusia şi preşedintele Vladimir Putin trebuie traşi la răspundere pentru crimele teribile împotriva Ucrainei, a afirmat von der Leyen într-un mesaj video. Există dovezi tot mai multe privind atacuri directe asupra populaţiei civile, precum şi asupra aprovizionării cu energie şi a altor infrastructuri.

"Se ştie că forţele ruse au recurs la tortură, rele tratamente, violenţă sexuală şi execuţii sumare. Nici măcar copiii nu sunt scutiţi", a spus preşedinta CE.

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei", a spus Ursula von der Leyen. UE susţine rolul Curţii Penale Internaţional (CPI) în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.