Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa unei mari bănci prezente și în România avertizează: În SUA au fost salvate băncile, în Europa nu va fi la fel

faliment

Directorul general al băncii italiene UniCredit, Andrea Orcel, a evidenţiat o posibilă divergenţă în perspectivele sectorului financiar din Europa şi SUA, sugerând că sunt probabile mai multe alte salvări ale unor bănci regionale americane, transmite CNBC.

”În SUA, este vorba despre salvarea băncilor în dificultate, nu văd nicio bancă aflată în dificultate să fie salvată în Europa. Cred că în SUA, judecând de ieri, ar putea fi mai multe”, a declarat Andrea Orcel, CEO al UniCredit, pentru CNBC, informează News.ro.

JPMorgan a achiziţionat luni o mare parte a activelor băncii americane regionale First Republic, care includ depozite de aproximativ 92 de miliarde de dolari.

Preluarea First Republic a venit după prăbuşirea Silicon Valley Bank şi o îngrijorare generală cu privire la stabilitatea băncilor americane mai mici, pe fondul ratelor mai mari ale dobânzilor Rezervei Federale.

Economişti de frunte au declarat pentru CNBC că creşterile suplimentare ale dobânzilor ar putea expune mai multe fragilităţi în sectorul bancar din SUA.

În Europa nu există același risc

Dar autorităţile bancare din Uniunea Europeană, unde UniCredit are sediul central în Italia, au spus în mod repetat că nu văd acelaşi nivel de risc în regiune, argumentând că băncile europene sunt bine capitalizate şi se confruntă cu reglementări mai stricte. Acestea au subliniat, de asemenea, că intervenţia UBS pentru cumpărarea şi salvarea Credit Suisse a avut loc în afara Uniunii Europene, în Elveţia.

”S-ar putea să vedeţi mai multe dintre aceste [salvari] în SUA, după părerea mea, dar în Europa acest tip de achiziţie nu va fi motorul consolidării”, a spus Orcel pentru CNBC.

El a adăugat că, după pandemia de Covid-19 şi invazia Rusiei în Ucraina, în prezent, cel mai mare risc pentru perspective este volatilitatea.

Comentariile şefului UniCredit vin după ce banca italiană a raportat miercuri rezultatele financiare.

Profitul net al UniCredit pentru primul trimestru a fost de 2,06 miliarde de euro (2,27 miliarde de dolari), reprezentând o creştere de peste 41% faţă de trimestrul precedent.

Banca a raportat, de asemenea, un raport CET 1, o măsură a solvabilităţii băncii, de 16,05% pentru trimestrul respectiv.

Acţiunile UniCredit au crescut miercuri cu aproximativ 5%, în urma rezultatelor raportate de bancă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.