Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efecte de runda 2 în Parlament: PNL și PMP au avansat legislativ în războiul care a paralizat Senatul

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

În timp ce senatorii își disputau șefia Senatului, două proiecte de lege inițiate de parlamentari din opoziție de la PNL și PMP au trecut tacit, fără dezbatere, și merg spre vot final în Camera Deputaților.

„Persoanele care au suferit condamnari penale” nu pot fi alese europarlamentari, Președinte al României, parlamentari, primari, consilieri locali și județeni, spune un proiect de lege inițiat de parlamentariI PMP. Propunerea legislativă trebuia votată în plen, dar activitatea a fost paralizată de negocierile pentru șefia Senatului, astfel că au trecut cele 45 de zile în care legea trebuia votată și a fost adoptată tacit. Proiectul interzice condamnații penale în funcțiile politice amintite pentru „cerinta de moralitate, integritate, probitate și cinste de care trebuie sa dea dovada persoanele care aspiră să acceadă la demnități publice”, potrivit PMP.

De asemenea, în Senat a mai trecut un proiect privind dreptul la pensie de serviciu pentru militarii rezerviști, polițiștii și funcționarii publici cu statut special.

În prezent, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu, au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare de 60 de ani pentru activitate realizată în condiții de muncă deosebite si pentru activitate realizată în condiții de muncă speciale și alte condiții. Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Proiectul inițiat de vicepreședintele PNL Florin Roman și adoptat tacit în Senat spune că reducerea varstei standard de pensionare si dreptul la pensie de serviciu se aplica si pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au fost trecuti in rezerva fara drept de pensie prin OUG 54/2011, carora le-a incetat contractul si au fost trecuti in rezerva sau scosi din evidentele militare.

Ar fi vorba de aproximativ 10% din cei iesiti din sistem care ar putea beneficia de pensie in momentul actual.

Citește și: SURSE Zeci de parlamentari PSD trec la Pro România? Scenariu spectaculos pe scena politică .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.