Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efecte dure ale secetei. Fermierii din Moldova nu mai au furaje pentru animale

Adevarul
fermier animale furaje oi

Din cauza secetei din acest an, furajele și cerealele nu s-au făcut, iar acum fermierii din județul Galați se plâng că la iarnă nu vor avea cu ce să-și hrănească animalele.

Problemele cele mai mari vor fi, spun fermierii din Moldova, în lunile ianuarie și februarie. Familia Patriche deține 1.200 de oi și miei într-o fermă din localitatea Frumușița, aflată la aproximativ 30 de kilometri de orașul Galați. După ce în preajma Paștelui a rămas fără 800 de animale din cauza scrapiei (o boală incurabilă care afectează sistemul nervos al animalelor), acum fermierul se confruntă cu lipsa furajelor.  Fermierii se tem că, în lipsa furajelor, vor fi nevoiți să vândă o parte din animale, relatează adevarul

Din cauza secetei prelungite din primele luni ale anului, cerealele și furajele au fost compromise, județul Galați fiind unul dintre cele mai afectate din țară.

„Avem 1.200 de animale și este foarte greu cu hrana, furajele. Nu avem bani să cumpărăm. Ca să trecem bine iarna, mi-ar trebui măcar 100 de tone d porumb, care costă în jur de un miliard jumătate, plus circa 2 tone de lucernă. Nu știm ce vom face, este foarte greu. În prezent, le paștem la câmp, mai este un pic de verdeață, însă dacă dă gerul nu știm cum ne vom descurca. La noi în județ a fost secetă mare, mulți fermierii sunt afectați, vor rămâne fără hrană pentru animale”, susține Ștefan Patrichi, crescător de animale.

În plus, fermierul reclamă că nu a primit nici acum despăgubirile de la stat pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animală distruse din cauza scrabiei.

„Dacă primeam despăgubirile promise pentru sacrificarea celor peste 800 de oi, aveam bani acum să cumpăr furaje. Mergeam în țară, în alte județe, acolo unde nu a fost secetă mare”, spune fermierul.

Seceta prelungită a pârjolit culturile

În judeţul Galaţi, mai mult de jumătate dintre culturile agricole însămânţate în toamna anului trecut au fost compromise din cauza lipsei precipitaţiilor, iar fermierii au declarat zona calamitată pentru a primi despăgubiri. Cele mai afectate culturi de toamnă afectate au fist cele de grâu şi triticale, orz, orzoaică, ovăz, secară, dar și rapiţă.

Potrivit datelor oficiale, din totalul suprafeţei declarate de 71.000 ha, a rezultat o suprafaţă afectată de teren arabil de 47.000 ha, respectiv un procent de peste 60 la dută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.