Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele pestei porcine se resimt înainte de Craciun: Carnea de porc este mai ieftină în zonele afectate de epidemie

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Gorjenii care cumpără un porc pentru Crăciun de la crescătorii locali plătesc 10 lei pentru un kilogram, în timp ce oltenii, unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină, cumpără porcul cu 8 lei kilogramul, de la crescătorii din satele județului, potrivit Mediafax.

În județul Gorj nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, iar porcul crescut la țară se vinde la acelaşi preţ sau chiar mai ieftin ca anul trecut. Kilogramul de porc viu costă între 10 și 12 lei, însă oamenii sunt dispuși să negocieze.

La supermarket, preţul unui kilogram de carne tocată de porc pornește de la 10,99 lei, în timp ce pulpa de porc fără os costă 13 lei.

"În județul Gorj s-au sacrificat în jur de 45.000 de porci, după calculul nostru, la trichina. A fost foarte slab în ceea ce privește examinările, cel puțin în piețele din orașe. Nu au venit oamenii, cu toate că i-am atenționat că am avut nouă cazuri de trichină la mistreți, nu au venit. Probabil mulți nu au venit de teamă să nu ne ducem noi să le luăm porcii. (…). La noi nu au fost cazuri de pestă porcină. Trebuie ca oamenii să stie că nu se vinde nimic fără documente. Dacă e porcul viu este nevoie de formular de mișcare de la exploatația de unde pleacă, către cea la care ajunge. Dacă îl ia carcasă trebuie buletin pentru analiză trichină și formular de sacrificare, consum propriu", a declarat Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

De teamă să nu rămână cu porcii nevânduți, oamenii care locuiesc la țară sunt dispuși să negocieze, având interesul să vândă în perioada aceasta, a Crăciunului.

"Eu vând porc de 180 de kilograme, cred că are mai mult chiar, este negociabil prețul. Zece lei kilogramul este prețul de pornire, însă e negociabil. A mai luat în greutate în ultimele două săptămâni, dar calculăm la 180 de kilograme. Am toate actele, are cercel, nu e nicio problemă cu pesta", a spus un localnic din comuna Turburea, județul Gorj.

Site-urile de anunţuri sunt pline de oferte, iar vânzătorii sunt de toate felurile. Unii dintre ei sunt dispuși să lase mult la preț, doar să nu le fie cerute acte.

"Eu am un porc de 170 de kilograme și unul de 200. Prețul este de nouă lei pe kilogram. Am dat unul, mai avem doi, ne înțelegem la preț. Nu avem ce trebuie pentru transport. A venit cineva de la Târgu-Jiu și a cumpărat, dar tot așa. La noi nu au fost probleme cu pesta porcină", a spus o femeie din Crușeț.

Citeste si Un oficial de rang înalt a făcut marele anunț: 'România rămâne pe locul I la producția de porumb în UE și în 2019'

Și în județul Olt, prețul este negociabil, dar nu din cauza actelor, ci din cauza faptului că în mai multe localități au fost semnalate cazuri de pestă porcină.

"Prețurile au rămas cam la fel ca anul trecut, chiar mai mici, cel puțin în zonă noastră, pentru că le e frică și oamenilor să cumpere, de teamă că ar putea fi din zona cu pestă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o femeie din comuna Urzica, județul Olt.

Prețurile pentru porcii îngrăşaţi de Crăciun pornesc de la 8 lei pe kilogram.

Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în județ au fost înregistrate cinci focare de pestă porcină africană, atât la porcii domestici din gospodării din localitățile Rusănești și Cilieni, cât și două cazuri la mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, satul Pestra.

În urma uciderii preventive a porcilor din localitățile afectate de pestă, în județul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare pentru despăgubirea proprietarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.