Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul Roşia Montană şi Parcul Văcăreşti. Ariile protejate, sacrificate de PSD de dragul profitului

protest Rosia Montana

Au trecut peste trei ani de la amplele proteste în stradă împotriva exploatării de la Roşia Montană şi aproape un an de la declararea zonei Văcăreşti din capitală drept parc natural protejat, iar politicienii nu par a fi învăţat decât o singură lecţie - cea a aşteptării timpului potrivit. Iar acest timp a venit. Dezbaterile îndelungi care vor avea pe loc pe creşterile induse de mult trâmbiţata lege a salarizării unitare este însoţită nu doar de noi tentative de modificare a Codului Penal în avantajul celor care încalcă leghea şi sunt anchetaţi pentru asta, dar şi de iniţiative în beneficiul samsarilor imobiliari şi a marilor exploataţii miniere.

Dan Andronic revine cu dezvăluirile, după chemarea la DNA: mișcarea de forță a SRI

Cum identifici MIEREA CONTRAFĂCUTĂ

Anul trecut în vară, după patru ani de demersuri ale asociaţiilor de profil, Guvernul Cioloş aproba, prin HG, declararea Lacului Văcărești ca și parc natural, Parcul Natural Văcărești, și instituirea regimului de arie naturală protejată. Lacul Văcărești devenea, în acest fel, primul parc urban din Europa Continentală și, de asemenea, primul parc urban din România, protejat prin lege

Pentru samsarii imobiliari, această decizie a scos din zona lor de interes peste 190 de hectare, casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot.

Un precedent pe care însă nu-l vor repetat nicăieri în Capitală sau în alt oraş de pe spaţiul ţării noastre. 36 de parlamentari PSD şi ALDE, printre ei şi foşti miniştri ai Economiei şi Energiei, au pus gând rău ariilor protejate. La începutul acestei luni ei au dat semnul asaltului asupra acestor zone prin depunerea, la Senat, a unei iniţiative legislative prin care îngreunează procesul de declarare ca arii protejate a unor terenuri în spaţiul intravilan, în paralel cu netezirea drumului pentru scoaterea anumitor zone, bogate în minereuri din aceste zone protejate de lege.

Pentru a îndulci bomboană de pe colivă, iniţiatorii susţin că modul de constituire a ariilor protejate va lua în considerare interesele comunităților locale, încurajându-se menținerea practicilor și a cunoștințelor tradiționale locale, în valorificarea acestor resurse, în beneficiul comunității.

Ei propun ca suprafețele de teren aflate în intravilanul localităților, la data constituirii ariei natural protejate, să nu poată fi introduse în interiorul ariei protejate decât în cazuri temeinic justificate, într-un capitol separat al studiului de fundamentare științifică.

Traian Băsescu reacţionează după mişcarea lui Tăriceanu şi Dragnea: 'Au furat de au rupt'

Când vine vorba de explotaţiile miniere, parlamentari precum Varujan Vosganian şi Andrei Gerea susţin că, în caz contrar, dacă nu se modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, economia va avea de suferit.

„Nici o exploataţie nu poate să funcţioneze în regim de suprapunere peste o arie naturală protejată. (...) licenţele de concesiune a activităţii miniere de exploatarenu au putut fi valorificate până la data prezentei iniţiative legislative, după declararea statutului de arie naturală protejată, perimetrele miniere susprapuse peste acestea au intrat într-un proces de evaluare specific ariilor naturale protejate, astfel, procedurile de evaluare a mediului fiind mult întârziate, ducând în situaţia prezentă când, nici o exploataţie nu poate să funcţioneze în regim de suprapunere peste o arie naturală protejată”, deplâng iniţiatorii soarta investitorilor din acest domeniu, care amintesc că deja uenle exploataţii miniere au fost închise sau sunt în pericol de a fi inchise.

În opinia parlamentarilor PSD și ALDE, nu este firesc ca o arie naturală protejată să nu poată fi exploatată pentru resursele minerale disponibile, în condiţiile în care impactul economic şi social al acestor exploataţii este unul semnfiicativ.

Ziua crucială în ALDE: Daniel Constantin este ALL IN

Înainte de ordonanţa care a dat peste cap planurile exploatatorilor minieri, până în iunie 2007, modificarea limitelor ariilor naturale protejate putea fi decisă doar de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, dar cu avizul Academiei Române.

În prezent, cadrul legal în materia ariilor naturale protejate prevede, la alineatul (3) al art. 56¹ al OUG 57/2007, că „modificarea limitelor ariilor naturale protejate de interes naţional, în sensul delimitării unei precizii mai bune, se face la iniţiativa structurii de administrare/custodelui ariei naturale protejate în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul consiliului ştiinţific, cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor. În cazul ariilor naturale protejate de interes naţional, fără limite identificate până la aprobarea prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului prin lege, stabilirea limitelor şi modificarea lor se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul Academiei Române şi cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor”.

Ori aceste prevederi au lovit deja în interesele companiilor care dețineau deja o licență de exploatare minieră în zone aparținând de arii naturale protejate la data emiterii OUG 57/2007, respectiv la data de 29 iunie 2007.

Pentru a veni în ajutorul acestora, parlamentarii semnatari ai acestui proiect de lege propun scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor protejate, dacă pentru ariile respective erau aprobate, prin Hotărâre de Guvern, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în temeiul legislației miniere în vigoare.

Potrivit prevederilor propuse, modificarea limitelor arie naturale se va realiza “la cererea titularului de licență, prin act administrativ al conducătorului autorității publice centrale de protecție a mediului”, cererea fiind însoțită doar de o copie a Hotărârii Guvernului României privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare și de dovada deținerii unor terenuri aduse în compensare. Practic, pentru aceste terenuri nu mai este nevoie de un aviz al Academiei și de o Hotărâre a Guvernului pentru care ele să fie scoase din aria naturală protejată.

Sunt prevăzute şi unele compensaţii pentru a se demonstra, cel puţin pe hârtie, că iniţiatorii nu se gândesc şi la aspectul ecologist al problemei. ”Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploatației miniere să fie în afara ariei naturale. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale și limitele exloatației miniere va fi păstrată o limită minima tampon, de 50 de metri, pe toată lungimea de graniță”, mai propun parlamentarii. Totodată, în schimbul terenului scos din zona de arie protejată, posesorul licenţei miniere va trebui să ofere un teren cu o suprafaţă mai mare cu 50% faţă de cea primită, se mai arată în proiectul de lege.

SURSE Liviu Dragnea va fi șeful comisiei de anchetă a fraudării alegerilor prezidențiale din 2009

Deocamdată, proiectul nu are niciun aviz sau raport din partea comisiilor parlamentare. Proiectul urmează să fie dezbătut de Senat în primă Cameră sesizată, votul final urmând a fi dat de deputați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.