Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efigia domnitorului Mihai Viteazul a fost aşezată la ctitoria sa din Râmnicu-Vâlcea

basilica.ro
mihai viteazul

La biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a fost inaugurată săptămâna trecută o placă comemorativă cu efigia domnitorului Mihai Viteazul, ctitorul lăcaşului de cult, informează eparhia.

Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie, la împlinirea a 420 de ani de la trecerea în veşnicie a domnitorului, conform Basilica.ro.

„Această placă comemorativă este un act de cinstire pentru voievodul pomenit pentru veșnicie în rândul ctitorilor, însă se așază în conștiința tuturor drept mărturie a unității de Neam și de credință a românilor”, a spus ierarhul.

Domnitorului Mihai Viteazul a realizat prima unire a Ţărilor Române, în mai 1600.

„Victoria lui Mihai Viteazul în Transilvania, aprecia un cronicar, a fost pregătită și prin lucrarea tainică a preoților și a călugărilor, iar în ținutul Olteniei de sub Munte sunt multe biserici și mănăstiri care amintesc de credința și actele ctitoricești ale familiei sale. Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva a fost zidită din temelie în anul 1557 de voievodul Pătrașcu cel Bun, însă a fost finalizată abia în anul 1587, ctitor fiind voievodul Mihai Viteazul, iar slujba târnosirii a fost săvârșită în anul 1593 de episcopul Teofil I al Râmnicului”, a precizat ierarhul.

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceliaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Sfântul Ioan de la Prislop.

Efigia domnitorului Mihai Viteazul. Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Domnitorul Mihai Viteazul

A fost educat creștinește de mama sa, care a devenit monahie la Cozia;

A fost numit „cavaler al lui Hristos” de Papa Clement al VIII-lea;

Este ctitor de biserici, cea mai importantă fiind Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia;

Se spovedea la Starețul Serghie de la Tismana;

A văzut Ortodoxia drept liant național pentru unire.

Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.

Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte.

Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.