Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefii Silicon Valley Bank din Marea Britanie au primit bonusuri de milioane la câteva zile după salvarea venită de la HSBC

svb Silicon Valley Bank

Filiala britanică a Silicon Valley Bank a distribuit bonusuri de milioane de lire sterline angajaților, la doar câteva zile după ce insolvența sa a fost evitată printr-un acord de salvare orchestrat de Banca Angliei.

Sky News a aflat că plățile către personal, inclusiv către directorii săi, au fost aprobate de HSBC, noul proprietar al SVB UK, la începutul acestei săptămâni.

Sursele au descris fondul de bonusuri ca fiind "modest" și au declarat că acesta se ridică la o sumă cuprinsă între 15 și 20 de milioane de lire sterline.

Sâmbătă nu era clar cât de mult a fost acordat lui Erin Platts, directorul executiv al băncii britanice, sau colegilor săi din conducere.

O persoană din interior a declarat că plata bonusurilor a fost un semnal al încrederii HSBC în baza de talente din noua sa filială și că cumpărătorul a fost dornic să onoreze plățile convenite anterior pentru a ajuta la păstrarea personalului cheie.

Cu aproximativ 700 de angajați în Marea Britanie, SVB UK este o afacere profitabilă, dar a fost adusă în pragul colapsului la sfârșitul săptămânii trecute din cauza dificultăților companiei-mamă americane.

Dacă nu ar fi fost achiziționată în mod solvabil, bonusurile nu ar fi fost plătite săptămâna aceasta, potrivit unor persoane din interior.

Unul dintre ei a subliniat că acțiunile deținute de directorii executivi și de alți angajați au fost lipsite de valoare din cauza cvasi-colapsului SVB UK.

În SUA s-au dat bonusuri cu câteva ore înainte de colaps

În SUA, divizia sa bancară a fost preluată de guvern, iar holdingul său, SVB Financial Group, a solicitat acum protecția Legii falimentului capitolul 11, în timp ce caută cumpărători pentru celelalte active ale sale.

De asemenea, au fost plătite bonusuri personalului său din SUA cu doar câteva ore înainte ca banca cu sediul în Santa Clara să se prăbușească, potrivit rapoartelor de săptămâna trecută.

O licitație de urgență în care Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii, a jucat un rol esențial, a atras interesul unor bănci de tip challenger, printre care Oaknorth și The Bank of London.

HSBC, cel mai mare creditor din Europa, a ajuns la un acord înainte de deschiderea piețelor la Londra, luni, pentru a cumpăra SVB UK pentru o liră sterlină.

Acesta a primit o derogare de la regulile de separare a băncilor introduse după criza financiară din 2008.

Cancelarul Jeremy Hunt, a declarat că salvarea a fost esențială pentru a menține finanțarea unora dintre cele mai promițătoare companii nou înființate din Marea Britanie.

"Sectorul tehnologic din Regatul Unit este cu adevărat lider mondial și are o importanță uriașă pentru economia britanică, susținând sute de mii de locuri de muncă", a declarat el.

"Am lucrat de urgență pentru a respecta această promisiune și pentru a găsi o soluție care să ofere încredere clienților SVB UK.

"[Aceasta] asigură că depozitele clienților sunt protejate și că aceștia pot efectua operațiuni bancare în mod normal, fără sprijinul contribuabililor."

„O amenințare existențială”

La sfârșitul săptămânii trecute, sute de antreprenori din domeniul tehnologiei au făcut presiuni intense asupra guvernului cu privire la starea deplorabilă a SVB UK.

Aceștia au avertizat cu privire la "o amenințare existențială la adresa sectorului tehnologic britanic", adăugând: "Evaluarea Băncii Angliei potrivit căreia intrarea în administrare a SVB ar avea un impact limitat asupra economiei britanice arată o lipsă periculoasă de înțelegere a sectorului și a rolului pe care îl joacă în economia mai largă, atât în prezent, cât și în viitor."

Fondatorii l-au avertizat pe Hunt că prăbușirea SVB UK ar "paraliza sectorul și ar da ecosistemul înapoi cu 20 de ani".

"Multe întreprinderi vor fi trimise în lichidare involuntară peste noapte", au scris ei.

Conducerea SVB UK rămâne pe funcții

Sky News a dezvăluit săptămâna aceasta că Erin Platts, care lucrează în cadrul operațiunilor britanice ale creditorului din 2007, va rămâne în funcție în urma discuțiilor cu Ian Stuart, directorul executiv al HSBC UK.

Directorii independenți ai SVB UK, printre care se numără și președintele Darren Pope, ar urma, de asemenea, să rămână în funcție sub proprietatea HSBC.

Acest lucru indică intenția HSBC de a permite creditorului axat pe tehnologie să funcționeze cu un anumit grad de autonomie în mod continuu.

Cu toate acestea, marca Silicon Valley Bank ar putea dispărea în Marea Britanie, în funcție de soarta sa în SUA, a declarat o persoană din interior.

Tulburările de la SVB au amenințat să se transforme într-o criză bancară mult mai amplă, nota Financial Times relatând vineri seara că UBS poartă discuții pentru a prelua parțial sau integral Credit Suisse, un omolog al acesteia cu sediul la Zurich.

În SUA, un grup de mari creditori, printre care Bank of American și JP Morgan, au oferit joi un colac de salvare de 30 de miliarde de dolari pentru First Republic.

Cu toate acestea, acțiunile sale au continuat să se prăbușească vineri, ceea ce a stârnit noi temeri cu privire la sănătatea sa.

Un purtător de cuvânt al SVB UK a refuzat să comenteze plățile de bonusuri distribuite în această săptămână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.