Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Camerei Deputaților, după negocierile cu silvicultorii: 'Am picat de acord pe 3 legi. În trei săptămâni vor fi rezolvate'

Camera Deputaților
Marcel Ciolacu

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat, după negocierile cu silvicultorii, că în trei săptămâni proiectul de lege pentru întărirea protecției pădurarilor va trece prin Parlament iar modificările aduse altor două legi privind proprietatea statului asupra pădurilor vor fi respinse.

"Am fost cu o delegație a celor care pichetează Parlamentul. Noi am picat un pic de acord pe trei legi. Sunt două de respingere care deja trecuseră de Senat cu respingere și pe statutul personalului silvic care o să urmeze în următoarele săptămâni să intre la votul final. A trecut deja de Comisia de Agricultură. Este o situație neplăcută. Vorbim de pierderi de vieți omenești și trebuie luate anumite măsuri și înăsprirea pedepselor pentru braconaj și un sistem prin care silvicultorii să se poată apăra. O să se mai facă o modificare la Legea 333 care se va face și cu celelate instituții la Comisia de Apărare. (...) Noi credem că în maxim trei săptămâni aceste lucruri vor fi rezolvate", a declarat, marți, în Parlament, Marcel Ciolacu, după negocierile pe care le-a avut cu președintele Federației Silva, Silviu Geană, președintele Confederatiei Sindicale Națională Meridian, Ion Popescu și directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conform Mediafax.

Silviu Geană a declarat că sindicaliștii din silvicultură își doresc protejarea personalului silvic, mai ales în activitatea de pază a pădurilor.

"Referitor la statutul personalului silvic, ne dorim o minimă protecție pentru personalul silvic care să fie asigurată prin dotarea obligatorie cu armament de serviciu, armament letal sau neletal, în funcție de complexitatea activității de pază, dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu, cu mijloace de comunicație și de apărare adecvată, cu mijloace de transport, asigurarea unei salarizări decente pnetru personalul silvic, pentru că ai noștri colegi pădurari gestionează suprafețe de 500, 700, 1.000-1.500 de hectare cât are un canton pe un salariu de 2.200-2.400 de lei și ne dorim reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic angrenat în activitatea de pază a pădurilor, pentru că am constata că pădurari la 63, 65 de ani nu mai pot face față efectiv activității de pază. Gândiți-vă ce s-a întîmplat cu colegul nostru în 16 octombrie la Direcția Silvică Maramureș. Un bărbat de 1,9 metri, sportiv de profesie, la vârsta de 30 de ani a fost omorât de hoții de lemne. Numărul de silvicultori care și-au pierdut viața sunt șase în ultimii ani", a afirmat președintele Federației Silva.

Culisele propunerii lui Victor Negrescu în funcția de comisar european: Ursula von der Leyen și-a pierdut răbdarea/SURSE

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a mers, marți, în fața Palatului Parlamentului pentru a-i invita în biroul său pe reprezentanții silvicultorilor care protestau împotriva agresiunilor și a crimelor în care au fost implicați pădurari.

Câteva zeci de angajați ai Ocoalelor Silvice din țară și membri ai Federației Silva protestează, marți, în fața Parlamentului, cerând schimbarea legislației pentru întărirea autorității pădurarilor și armament de serviciu.

Angajații Ocoalelor Silvice susțin urgentarea modificării și completării Statutului personalului silvic, respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, sindicaliștii afirmând că prin legiferarea PL-x nr. 9/2019 Statul Român va pierde o suprafață de peste 650.000 ha de păduri, cu care urmează să fie împroprietărite formele asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești și unitățile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 locuri de muncă.

De asemenea, se solicită respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic și pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, deoarece, spun sindicaliștii, prin legiferarea acestei inițiative, proprietatea publică a Statului Român se va diminua cu o suprafață de peste 1.200.000 ha păduri, fiind în pericol peste 5.000 de locuri de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.