Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful comisiei de politică externă a parlamentului ungar: 'Ambiţia noastră cu România e să nu rămână probleme nediscutate'

romania ungaria

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, a vorbit miercuri, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, despre necesitatea dialogului româno-maghiar, dar punctat şi faptul că Europa are nevoie de o preşedinţie de succes a României la Consiliul Uniunii Europene.

Nemeth Zsolt a declarat, potrivit traducerii oficiale, că acum 29 ani, Universitatea de la Vară "Tusvanyos" a început ca o platformă a dialogului româno-maghiar şi, chiar dacă, în ultimii ani, acest dialog nu a mai avut loc, invitaţii români au reînceput să participe la eveniment.

Citește și: Pro TV pregătește mari surprize! Ei sunt cei șapte sportivi care vor intra în ”Ultimul Trib”

"În anii ce vin, programul nostru acesta va fi, să discutăm cu prietenii noştri europeni şi români - că nu suntem împotriva lor, ci pentru cauzele noastre comune, cauza noastră nu este numai relaţia dintre cele două ţări, ci siguranţa Europei, siguranţa zonei transatlantice. În relaţiile româno-maghiare, ambiţia noastră e să nu rămână probleme nediscutate, să folosim toate şansele pe care le avem la dispoziţie şi scopurile comune să devină mobilizatoare şi pentru soluţionarea comună a problemelor comune. Şi avem din ce în ce mai multe scopuri comune", a spus Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Oficialul maghiar şi-a exprimat încrederea că România "va intra pe uşa colaborării Europei Centrale", arătând că pentru Ungaria cei patru ani care vin reprezintă "o şansă importantă pentru întărirea stabilităţii Europei Centrale", despre care a spus că reprezintă "o responsabilitate istorică".

Citește și: Poliția Română avertizează toți șoferii care folosesc această aplicație: ” Ne mai place să adăugăm ,,polițiști”, chiar și acolo unde nu sunt. :) ”

El a susţinut că dosarul cel mai important în perioada care urmează ar trebui să se numească "Uniune pentru Europă, Uniune pentru Europa Naţiunilor".

Nemeth Zsolt a spus că vrea să accentueze "importanţa preşedinţiei române a Uniunii Europene", punctând faptul că Europa are mare nevoie de o preşedinţie românească de succes.

Citește și: Interesant! Care este cel mai căutat job al momentului

"Cum, în mod regretabil, soluţia comună la criza europeană doar parţial s-a născut, Europa are mare nevoie de o preşedinţie românească de succes. Tusvanyos doreşte României mult succes pentru preşedinţia cu succes a României. Dacă România va sprijini familia politică Central Europeană, atunci cred că vor creşte şansele României pentru ca să realizeze o preşedinţie cu succes. Slovacia a reuşit deja, a reuşit să lege construcţia central-europeană de preşedinţia sa, asta doresc şi românilor", a arătat oficialul de la Budapesta.

Acesta a amintit şi de Centenar, despre care a spus că are relevanţă pentru relaţiile dintre cele două ţări, scrie agerpres.ro.

Citește și: Luna august vine cu o zi liberă pentru salariați: Ce amenzi riscă cei care nu respectă zilele nelucrătoare

"E şi Centenarul, care îşi are relevanţa pentru relaţiile dintre Ungaria şi România, trebuie să avem grijă ca în anul ce vine manifestările istorice din Europa Centrală să nu fie legate de problemele noastre de colaborare euro-regională. Europa Centrală trebuie să se bazeze pe colaborare", a spus Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit şi despre rolul pe care îl joacă naţiunile în Europa Centrală şi despre faptul că valorile şi libertăţile din cadrul naţiunilor sunt elemente care apropie şi nu despart.

Citește și: Cine s-ar fi gândit la asta!? Indicele ROBOR, la casele de pariuri-Care sunt cotele de câștig

"Naţiunile joacă un rol excepţional în Europa Centrală. Libertatea e una dintre cele mai importante valori, naţiunea păzeşte valorile, inclusiv libertatea, iar dacă învăţăm asta în profunzime, atunci, în mod paradoxal, ne va echilibra, ne va linişti conflictele noastre naţionale. Dacă Europa depinde de naţiuni, atunci problema naţională nu ne împarte, ci ne leagă. Noi considerăm că toate naţiunile sunt o valoare, tradiţiile noastre sunt o valoare. Libertatea a legat deja, în trecut, în anumite moemente, naţiunile noastre şi în 1956 (nr. Revoluţia anticomunistă ungară) şi în Timişoara, în 1989. România s-a dovedit solidară cu Ungaria şi ungurii au fost solidari cu România, avem asemenea moşteniri istorice, trebuie să înţelegem ca valorile noastre, libertăţile noastre le trăim în cadrul naţiunii, asta deja nu de desparte, ci ne leagă", a precizat Nemeth Zsolt.

Citește și: Nici Iohannis nu stă cu mâinile în sân: Care este ultima mutare a președintelui

În cuvântul său, oficialul de la Budapesta a subliniat faptul că reconstruirea Europei se poate face doar pe baza valorilor creştin democratice tradiţionale.

Lucrările celei de-a 29-a ediţii a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au început oficial miercuri, timp de mai multe zile urmând să fie prezenţi la dezbateri mai mulţi membri ai Executivului de la Budapesta, parlamentari ungari, dar şi alţi reprezentanţi ai sferelor civile şi academice ale maghiarilor, în ultima zi a evenimentului fiind prezent, în mod tradiţional, şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Citește și: Pro TV pregătește mari surprize! Ei sunt cei șapte sportivi care vor intra în ”Ultimul Trib” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.