Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Comisiei SRI răspunde criticilor CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
claudiu manda

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda (PSD), a transmis miercuri că decizia CCR privind protocoalele secrete SRI - Ministerul Public era „previzibilă” și i-a felicitat pe judecători pentru „curaj”. Manda a adăugat că acuzațiile pe care le-a făcut CCR la adresa comisiei parlamentare se referă la perioada anterioară exercitării de către acesta a șefiei comisiei.

„Decizia Curții Constituționale care a admis astăzi, cu majoritate de voturi, existența unui conflict între Parlament și Parchetul General din cauza protocoalelor secrete încheiate cu SRI, era previzibilă. Există și concluzii ale Comisiei de control a activității SRI care fac referiri la decizii CSAT care sunt în aceeași situație, mai exact s-a adăugat la lege. Vezi Raportul parțial reprezentând activitatea Comisiei în perioada septembrie 2017 - prezent, referitor la mandatele de securitate națională, mandatele de supraveghere tehnică și la ordonanțele procurorilor pe 48 de ore, CAPITOLUL I și CAPITOLUL II. http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_com2015.lista?idc=15&an=2018

Referitor la mențiunea din Minuta Curții Constituționale privind “exercitarea, în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra Serviciului Român de Informații”, precizez că dețin funcția de președinte al Comisiei de control a activității SRI din 13 septembrie 2017. La data de 16.10.2017 am solicitat SRI protocoalele, inclusiv Protocolul nr. 00750 din 04 februarie 2009, pe care le-am primit la data de 26.10.2017. Efectele Protocolului menționat încetaseră în urma Deciziei din februarie 2016.

Felicit judecătorii CCR pentru curajul de a lua o astfel de decizie și îmi exprim convingerea că astfel de abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor nu vor mai fi posibile în viitor”, a transmis Claudiu Manda.

CCR a constatat miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlamentul României, pe de-o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr. 00750 din 4 februarie 2009, precum și de exercitarea, în mod necorespunzător, a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

Citește mai multe opinii pe acestă temă:

Mihai Fifor dă SEMNALUL după decizia CCR

Augustin Zegrean, după decizia CCR pe protocoale: Guvernul trebuie să dea o OUG

Florin Iordache, prima reacție după victoria de la CCR în scandalul protocoalelor cu SRI

Fost membru CSM, despre decizia CCR în scandalul protocoalelor cu SRI: 'Conduce la creșterea numărului de contestații în anulare'

Codrin Ștefănescu BATE cu PUMNUL în MASĂ după pronunțarea CCR pe protocoale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.