Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful DIICOT reacționează după o lege votată ieri în Parlament: 'Ar fi util un astfel de instrument'

Oliver-Felix Bănilă

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat miercuri, referitor la legea Registrului naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale adoptată de Camera Deputaților, că un astfel de instrument ar fi util, însă s-ar putea suprapune peste evidența deja existentă, pe categorii, a celor condamnați, conform Mediafax.

Citește și: Vești de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu - Ce anunță medicii

„Nu cred ca ar strica. Dar este apanajul legiuitorului, nu putem să interferăm în activitatea acestuia, dar ne-ar fi util astfel de instrument. Există evidența tuturor celor condamnați, statistica evidențiază și pe categorii. Nu știu dacă registrul de acest tip nu ar fi instrument suplimentar și care s-ar suprapune peste evidența clasică”, a declarat Felix Bănilă, șeful DIICOT.

Precizările vin după ce Camera Deputaților a adoptat, decizional, marți, legea de organizare a Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor precum şi pentru completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea SNDGJ.

Reglementarea adoptată de Parlament are scopul de a preveni şi combate infracțiunile sexuale asupra unor persoane precum și asupra minorilor "ca un mijloc de cunoaştere şi identificare operativă a persoanelor care au comis respectivele contravenţii şi infracţiuni", arată obiectul legii. Actul normativ completează și Legea 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Legea a fost inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan și a beneficiat de susținerea a 110 deputați și senatori.

"Registrul este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis fapte precum viol și agresiune sexuală, act sexual cu un minor și corupere sexuală a minorilor, trafic de persoane și trafic de minori, proxenetism și folosire a prostituţiei infantile, pornografie infantilă, incest, ș.a.m.d., având scopul de a preveni recidiva, nu de a pedepsi suplimentar infractorul", arată un comunicat emis de deputatul Oana Bîzgan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.