Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful DNA se plânge că nu are bani de interceptări și că EPPO încurcă activitatea instituției sale: 'Ni s-a tăiat din buget'

Inquam Photos / Octav Ganea
crin bologa

Șeful DNA, Crin Bologa, a explicat într-o emisiune la Europa FM că nu mai are posibilitatea de a recruta noi procurori, ajungându-se în prezent la o schemă de personal de doar 60%. De asemenea, șeful DNA se plânge de faptul că noua instituție EPPO, condusă de Laura Codruța Kovesi, încurcă activitatea DNA. „Acum suntem în situația în care trebuie să restrângem activitatea procurorilor noștri pentru a face loc și celor de la EPPO”, a spus Bologa.

„Ni s-a luat posibilitatea de a ne recruta oameni, s-a ridicat vechimea în funcția de procuror pentru a putea accede la DNA. Aceste lucruri au dus ca acum să funcționăm cu procurori care ocupă schema într-un procent de 60% și nu mai putem aduce oameni. Din 42 de funcții de conducere, doar 18 sunt ocupate, 24 nu sunt ocupate, 39 de funcții de procuror sunt libere. Noi ne îndreptăm în scurt timp spre jumătatea schemei de personal”, a spus Crin Bologa.

„Acum suntem în situația în care trebuie să restrângem activitatea procurorilor noștri pentru a face loc și celor de la EPPO. Structura de suport este la DNA și, dacă vor începe activitatea de la 1 iunie, vor fi la noi până când obținem un sediu. Am cerut sume de bani de care am avea nevoie, dar ni s-a tăiat din buget. Sperăm ca la rectificările bugetare să mai primim sume de bani. Pentru serviciul tehnic cred că am primit cam 10% din ce am cerut, pentru dotare tehnică (…), care să ne permită interceptarea audio-video ambientală dar și a comunicațiilor telefonice, ca să ne ridicăm la nivelul partenerilor europeni, americani. (…) Noi suntem și un contribuabil al statului, suntem profitabili, la un buget de 40 de milioane de euro, cât primim noi pe an, am stabilit prejudicii în jur de 170 de milioane de euro anul trecut.

Avem în jur de 200 de dosare unde EPPO ar putea invoca și ar putea reține dosarele. Procedura pe care am stabilit-o cu colegii noștri din Luxembrug și cu cei de aici a fost ca noi să identificăm aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evoca competența lor în 5 zile, mai pot prelungi acest termen încă 5 zile. Dacă nu evocă competența sau dacă depășim zilele respective, DNA rămâne competentă”, a spus Bologa.

Citește și: PSD îi cere lui Cîțu și Iohannis să-l demită pe ministrul Economiei: 'Guvernul admite ori frauda care s-a comis prin intervenţiile lui Năsui, ori incompetența' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.