Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful ÎCCJ despre preconizatele modificări ale Codului Penal: Nu e normal

livia stanciu

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, s-a declarat marţi împotriva propunerii legislative de dezincriminare a conflictului de interese, amintind că şi avizul Consiliului Superior al Magistraturii a fost unul nefavorabil.

Citește și: Iohannis avertizează Parlamentul: Vă atrag atenția să nu umblați acolo

"Vi se pare firesc, normal, perpetuarea nepotismului în cadrul cabinetelor de parlamentari şi angajarea rudelor apropiate? Şi sigur pot fi dezvoltate multe alte chestiuni", a afirmat şefa Instanţei supreme, după şedinţa CSM. 

Referitor la posibilitatea afectării luptei anticorupţie prin adoptarea unei astfel de legi, Livia Stanciu a arătat că incriminarea conflictului de interese face parte din categoria infracţiunilor care intră "sub pălăria aceasta mare" a infracţiunilor de corupţie şi asimilate acestora.

Citește și: Un nou atac la Codul Penal. Pentru rude şi prieteni, fără număr

Ea a precizat că aceasta a fost şi motivaţia pentru care în dispoziţiile Codului penal a fost incriminată infracţiunea de conflict de interese. 

Întrebată dacă prin adoptarea unei astfel de propuneri ar putea scăpa persoanele trimise în judecată şi care au proces pe rol, preşedintele ÎCCJ a spus: "Consecinţa văd că aţi constatat-o şi dvs pentru că ştiţi foarte bine că în materie penală funcţionează principiul aplicării legii penale mai favorabile. În momentul în care de la data săvârşirii faptei până la momentul judecării definitive a unei cauze, dacă apar modificări legislative, se aplică inculpatului respectiv situaţia, legea care are prevederi mai favorabile pentru inculpatul respectiv". 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat marţi, cu două săptămâni, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului penal prin care sintagma "conflict de interese" ar fi înlocuită cu "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.