Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Mosad amenință voalat Iranul: 'Nu va avea arme nucleare – nici în următorii ani, nici niciodată. Aceasta este promisiunea Mosadului'

Mossad

Șeful Mosad, serviciul secret al Israelului, promite că Iranul nu va avea „niciodată” arme nucleare. David Barnea, șeful Mossad, spune că agenția „va face tot ce este necesar pentru a atenua amenințarea”, dar șeful forțelor aeriene nu va spune dacă Israelul poate distruge programul Iranului și raportează că nu are un plan de atac, relatează Timesofisrael.com.

Șeful agenției de spionaj Mosad a declarat joi că un acord nuclear prost între puterile mondiale și Iran ar fi „intolerabil” pentru Israel, jurând că Republica Islamică nu va dobândi niciodată arme nucleare.

„Este clar că nu este nevoie de uraniu îmbogățit de până la 60% în scopuri civile”, a spus David Barnea în cadrul unei ceremonii la Reședința Președintelui pentru a onora agenții excepționali ai Mossad-ului. „Nu este nevoie de trei locuri de îmbogățire. Nu este nevoie de mii de centrifuge active – cu excepția cazului în care, adică, există intenția de a dezvolta arme nucleare.”

„O afacere proastă, care sper că nu va fi făcută, este intolerabilă pentru noi”, a adăugat el. „Iranul se străduiește pentru hegemonia regională, combate terorismul pe care îl blocăm în fiecare zi în întreaga lume și amenință continuu stabilitatea în Orientul Mijlociu.”

„Ochii noștri sunt deschiși, suntem pregătiți și vom face împreună cu partenerii noștri din instituția de securitate tot ceea ce este necesar pentru a atenua amenințarea împotriva Israelului și a o contracara prin orice mijloace”, a spus Barnea. „Iranul nu va avea arme nucleare – nici în următorii ani, nici niciodată. Aceasta este promisiunea mea, aceasta este promisiunea Mossad-ului.”

„Războiul” dintre Iran și Israel

Comentariile lui Barnea au venit în momentul în care negocierile s-au reluat la Viena între Iran și puterile mondiale privind restabilirea acordului din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului, în schimbul reducerii sancțiunilor.

Israelul s-a opus în mod expres acestui acord și a îndemnat administrația Joe Biden – care încearcă să se alăture acordului – să pună capăt discuțiilor, acuzând că Iranul folosește negocierile pentru a câștiga timp pentru a-și avansa activitatea nucleară.

Iranul îmbogățește în prezent uraniul la o puritate de 60%, ceea ce este doar un salt tehnic scurt față de calitatea armelor și depășește cu mult plafonul stabilit în acordul nuclear din 2015. Nu există nicio utilizare civilă pentru uraniul îmbogățit cu 90%.

Israelul a făcut lobby pentru ca aliații săi să anuleze complet acordul din 2015, căutând în schimb un aranjament mai bun sau sancțiuni grele susținute de o amenințare militară credibilă.

Site-ul de știri Walla a raportat joi că Israelul nu are în prezent planuri operative de a lovi programul nuclear al Iranului.

Știrea, care nu a citat surse, spunea că armata lucrează la planuri de acțiune în cazul în care ar fi necesară o grevă, dar că pregătirea pentru o astfel de misiune nu a început încă și că va dura câteva luni.

Odată ce acestea sunt finalizate, Forțele de Apărare Israeliene vor putea oferi liderilor israelieni o opțiune militară detaliată, se arată în știre.

Israelul critică Occidentul

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe Yair Lapid i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că doar o amenințare militară credibilă va opri programul nuclear al Iranului. Înalți oficiali israelieni și-au atacat omologii din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania în ultimele zile în încercarea de a face lobby împotriva discuțiilor nucleare cu Iranul, care au început luni, după o pauză prelungită.

Administrația Biden și-a reiterat în mod repetat dorința de a reveni la acordul din 2015, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action, de care fostul președinte Donald Trump a renunțat. După ieșire, SUA au început să reintroducă sancțiunile împotriva Teheranului, în timp ce Iranul a început să încalce în mod deschis termenii acordului.

Administrația Biden a spus în repetate rânduri că va ridica sancțiunile doar în schimbul unor schimbări concrete și evidente în comportamentul Iranului și că nu toate sancțiunile vor fi ridicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.