Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful NATO aruncă bomba: China ar putea ajuta militar Rusia

www.ifri.org
NATO China

Șeful NATO a declarat că alianța militară a văzut "unele semne" că China ar putea plănui să sprijine Rusia în războiul din Ucraina și a îndemnat ferm Beijingul să renunțe la ceea ce ar fi o încălcare a dreptului internațional. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, într-un interviu pentru Associated Press, că alianța, deși nu este parte a războiului, va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie".

Întrebat dacă NATO a avut vreun indiciu că China ar putea fi pregătită să furnizeze arme sau alt tip de sprijin pentru războiul din Rusia, Stoltenberg a spus: "Am văzut unele semne că ar putea plănui acest lucru și, bineînțeles, aliații NATO, Statele Unite, au avertizat împotriva acestui lucru, pentru că este ceva ce nu ar trebui să se întâmple. China nu ar trebui să susțină războiul ilegal al Rusiei".

Stoltenberg a declarat că o eventuală asistență chineză ar însemna să ofere "sprijin direct unei încălcări flagrante a dreptului internațional și, desigur, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, China nu ar trebui să sprijine în niciun fel încălcarea Cartei ONU sau a dreptului internațional".

Context

Miercuri, Vladimir Putin l-a primit pe cel mai înalt oficial de politică externă al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, ceea ce a stârnit îngrijorare în Occident că Beijingul ar putea fi pregătit să ofere Moscovei un sprijin mai puternic în războiul de aproape un an.

Dacă China ar decide să furnizeze arme Rusiei, ea ar putea da o nouă dinamică conflictului, dar cu repercusiuni importante asupra relaţiilor ei cu Occidentul.

Vezi aici o analiză mai amplă cu privire la o posibilă implicare militară a Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.