Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful ONU, avertisment teribil: această țară se prăbușește

onu

Asistăm la prăbuşirea Yemenului", a avertizat joi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, lansând, în faţa Consiliului de Securitate, un apel de a acţiona pentru a evita ca ţara să se scufunde în haos, în timp ce miliţiile houthi şi-au consolidat controlul asupra puterii la Sanaa.

"Nu putem fi mulţumiţi să asistăm neputincioşi" la această prăbuşire, a adăugat el în faţa ambasadorilor Consiliului, care au început apoi consultări cu uşile închise asupra crizei yemenite.

Ban a subliniat "provocările" cu care se confruntă Yemenul, printre care "o criză politică periculoasă", "creşterea tensiunilor secesioniste în sud" şi "o criză umanitară gravă" ce afectează acum 16 milioane de persoane.

Aceste provocări reprezintă "o ameninţare la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale", a spus el.

El a chemat "toate părţile din Yemen să înceapă negocieri şi să coopereze" pentru "a restabili cât mai curând posibil o autoritate guvernamentală legitimă". El a invitat statele membre să sprijine eforturile de mediere ale consilierului său special Jamal Benomar.

La rândul său, emisarul ONU în Yemen Jamal Benomar a tras de asemenea semnalul de alarmă în timpul unei videoconferinţe de la Sanaa unde se străduieşte să reia negocierile după ce miliţiile şiite houthi au pus mâna pe putere.

"Tranziţia politică este în plină dezordine", a recunoscut el. "Impasul politic actual nu poate fi rezolvat decât prin negociere", a pledat el.

El a evocat riscurile unei noi secesiuni a sudului ţării şi o "renaştere Al Qaida în Peninsula Arabia".

Săptămâna trecută, rebelii şiiţi din Yemen au proclamat preluarea puterii şi au dizolvat parlamentul, o acţiune dramatică ce completează lupta pentru putere în cea mai săracă ţară din regiune, anunță agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.