Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful ONU s-a dus în Haiti, țară devastată de bandele de infractori: 'Nu este momentul să uităm de Haiti'

Voice of America
Haiti proteste

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat sâmbătă Haiti pentru a atrage atenția asupra crizelor cu care se confruntă această țară săracă din Caraibe, care se luptă să combată bandele violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince.

Vizita lui Guterres are loc la aproape nouă luni după ce acesta a susținut o cerere de ajutor din partea guvernului haitian și a propus ca una sau mai multe națiuni să trimită o „forță de acțiune rapidă” pentru a sprijini serviciile de securitate haitiene. O astfel de forță nu a fost încă desfășurată, deoarece nicio țară nu a făcut un pas înainte pentru a prelua conducerea, scrie mediafax.ro.

„Mă aflu la Port-au-Prince pentru a-mi exprima întreaga solidaritate cu poporul haitian și pentru a face apel la comunitatea internațională să continue să fie alături de Haiti, inclusiv cu o forță internațională robustă care să ajute Poliția Națională haitiană”, a declarat Guterres într-o postare pe Twitter.

„Nu este momentul să uităm de Haiti”.

În aprilie, Guterres a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că a considerat că insecuritatea din Port-au-Prince este „comparabilă cu cea din țările aflate în conflict armat” și a afirmat că haitienii se confruntă cu una dintre cele mai grave crize privind drepturile omului din ultimele decenii.

În luna septembrie a anului trecut, bandele au înrăutățit situația umanitară prin blocarea unui terminal de combustibil timp de șase săptămâni, oprind majoritatea activităților economice. În octombrie, Consiliul de Securitate al ONU l-a sancționat pe cel mai puternic gangster haitian, care a fost acuzat că a condus blocada pentru a protesta împotriva reducerii subvențiilor guvernamentale pentru combustibil.

Statele Unite și Canada au impus, de asemenea, sancțiuni împotriva politicienilor haitieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.