Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful organizației antidrog: Pentru a înțelege dimensiunea, toată populația din Timișoara, Ploiești, Oradea, Iași, Craiova, Brăila a consumat droguri

BCCO
droguri DIICOT

Cu cifre reale despre droguri - consumatori și valoarea pieței!

De ce nu avem Strategie Antidrog, de ce antidrogul este nefinantat, de ce ostilitatea guvernelor față de ong-urile antidrog? Întrebări la care veți găsi probabil răspunsul în materialul de mai jos, scrie pe pagina sa de Facebook, Lazăr Gigel, șeful Federației Neguvernamentală Antidrog.

„Populația României - 19.410.000.  Segment 14-64 ani, reprezintă 68,2 % din populație, respectiv 13.230.000 - din care consumatori de droguri lilicite - 10,6 %, cifre nete însemnând - 1.402.380. Segment 15-34 ani - reprezintă un procent de 32,2 % din total populație, cifre nete 6.246.800 din care 16,9 % consumatori droguri ilicite, cifre nete 1.055.709. Pentru a înțelege dimensiunea segmentului 14-64 ani, ar însemna toată populația din municipiile; Timișoara, Ploiești, Oradea, Iași, Craiova, Brăila că au consumat ocazional droguri măcar o dată în viață”, susține Lazăr Gigel.

Acesta precizează că dacă vorbim despre joint, el este în general la 0,4 grame fie cu marijuana, fie combinație cu hașiș sau/și tutun și prețul este în medie 30 lei. Media consumului/consumator fiind de 3 joint-uri/săptămâna. Dacă ne raportăm la faptul că 60 % dintre consumatori sunt identificați că folosind marijuana putem aproxima o piață de cca 841.428 consumatori x 3 jointuri/săptămâna x 4 săptămâni x 12 luni x 30 lei = 3,6 miliarde lei sau 726 milioane euro.

„Nu trebuie neglijat restul de 560.952 legale, MDMA (Ecstasy) heroină sau cocaină ce în medie ating o cifra de 500 milioane euro că și piață neagră și nici faptul că sunt mulți consumatori pe policonsum.

Pe fond, vorbim despre o piață neagră de aproximativ 1,26 miliarde euro în România. După o activitate intensă timp de 14 ani în materie de prevenire și informare antidrog, nu pot să nu mă întreb despre două lucruri. Având în vedere dimensiunea fenomenului de ce nu trece sub controlul statului și mă refer la marijuana și nu în ultimul rând cine este în spatele afacerii? Dacă cineva crede că interlopi din România pot gestiona o asemenea dimensiune fără o susținere puternică se înșeală amarnic. Cât de mult contează 1,4 milioane tineri ce ușor pot deveni dependenți? Cât contează miile de părinți ce caută soluții pe la centrele de tratament care în afară faptului că sunt cât degetele de la o mâna sunt și subfinanțate și cu o singură tema de tratament - metadonă?

Oare la nivelul Ministerul Afacerilor Interne, România, Guvernul României se fac anumite analize? Este adevărat, din păcate la nivelul Agenția Națională Antidrog nu se fac analize complexe. Fie nu au resurse financiare, fie comandă instituției în ultimii 10 ani a fost depășită de situație prin incompetența. Un fel de ne luăm salariul și nu agităm apele. Sau poate intenționat a fost ținută subfinantata și nu au fost "greii" sistemului puși la comandă!”, scrie Gigel Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.