Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Pentagonului somează Ucraina: 'Să nu atace rafinăriile rusești! Ar putea amenința piața mondială a energiei'

taskandpurpose.com
Lloyd austin

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, critică atacurile ucrainene asupra rafinăriilor rusești. Atacurile Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol din Rusia pot afecta piețele globale de energie, transmite șeful Pentagonului, la o reuniune a Comitetului Senatului SUA pentru Serviciile Armate, conform Bloomberg.

Austin a cerut în schimb Ucrainei să se concentreze pe atacarea țintelor militare.

„Acele atacuri ar putea avea un efect secundar în ceea ce privește situația energetică globală. Ucraina este mai bine deservită în urmărirea țintelor tactice și operaționale care pot influența direct lupta actuală”, a cerut șeful Pentagonului.

În plus, Austin a cerut Congresului să aprobe un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și a subliniat că o astfel de asistență va contribui, de asemenea, la creșterea producției de apărare în Statele Unite și că fondurile vor ajuta industria de apărare.

Luarea de poziție a fost criticată

Bloomberg a notat că afirmațiile lui Austin au fost imediat condamnate de senatorul republican Tom Cotton, care a acuzat Casa Albă că a zădărnicit acțiunile eficiente ale Ucrainei din motive politice: „Mi se pare că administrația Biden nu vrea să crească prețurile gazelor într-un an electoral."

SUA, poziție fermă

Anterior, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA „nu au sprijinit și nici nu au permis atacurile Ucrainei în afara teritoriului său”, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist despre atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești. Reuters a scris pe 4 aprilie, citând surse anonime familiare cu problema, că companiile ruse se confruntă cu dificultăți în repararea rafinăriilor de petrol din cauza sancțiunilor occidentale, iar atacurile ucrainene ar putea agrava problema.

Rusia, afectată de atacuri

Rusia a afirmat recent că ultimele sale atacuri masive asupra Ucrainei, care au avariat în special reţeaua electrică, au fost întreprinse "ca răspuns" la atacurile ucrainene ce au vizat rafinării pe teritoriul rus, informează AFP, relatează Agerpres.

Ea a revendicat de asemenea cucerirea satului Vodiane, la vest de oraşul Avdiivka din estul Ucrainei, continuându-şi lenta înaintare în faţa unei armate ucrainene care duce lipsă de oameni şi muniţii.

"De pe 31 martie până pe 5 aprilie anul curent, forţele armate ruse au efectuat 39 de lovituri grupate (...) împotriva unor instalaţii din sectorul energetic al Ucrainei, ca răspuns la tentativele regimului de la Kiev de a avaria instalaţii din domeniile petrolier, gazier şi energetic al Rusiei", a afirmat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Atacuri țintite

Rusia se confruntă de mai multe săptămâni cu numeroase atacuri ucrainene cu drone împotriva rafinăriilor sale, dintre care mai multe au provocat pagube.

Un recent atac ucrainean a luat drept ţintă o importantă platformă industrială în Tatarstan, regiune situată la peste 1.000 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

Ucraina a promis că va aduce luptele pe teritoriul rus ca represalii la numeroasele bombardamente de pe teritoriul său.

Trupele ruse au întreprins recent mai multe bombardamente asupra unor oraşe ucrainene, avariind în special centrale electrice şi provocând pene masive de curent.

Pe front, Ministerul Apărării rus a dat asigurări vineri că soldaţii ruşi "au eliberat localitatea Vodiane", situată la cinci kilometri de Doneţk, aflat sub controlul Moscovei încă din 2014.

Potrivit ministerului, militarii ruşi, care avansează încet-încet după căderea oraşului Avdiivka în februarie, au putut de asemenea "ocupa poziţii mai avantajoase" în acest sector.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.