Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful regional catalan: Orice popor are dreptul de a-și decide viitorul

catalonia map

Șeful executivului regional catalan Artur Mas a apărat miercuri dreptul popoarelor de a se pronunța asupra viitorului lor, după interzicerea de către justiție a unei consultări populare simbolice privind independența prevăzut duminică, tema unui diferend fără precedent între Madrid și Catalonia, transmite AFP.

''Suntem în curs de a ne apăra un drept natural, care este dreptul oricărui popor de a decide. Toate popoarele au dreptul de a-și decide viitorul'', a declarat Artur Mas miercuri dimineață la Barcelona.
Potrivit acestuia, catalanii nu sunt ''contra nimănui'', ci ei vor să aibă ''propriul lor proiect''.
Catalonia a sfidat deschis marți guvernul central de la Madrid anunțând că menține consultarea populară privind independența sa, consultare prevăzută pentru 9 noiembrie, după o interdicție decisă de Tribunalul constituțional de la Madrid, în urma unei sesizări depuse de guvernul spaniol.
Purtătorul de cuvânt al executivului catalan, Francesco Homs, a anunțat ''sesizarea Tribunalului Suprem'' pentru a denunța ''atingerile'' aduse de către guvernul central spaniol ''dreptului la participare, libertății de expresie și libertății de opinie''. ''Nu se poate interzice ceea ce nu există'', a adăugat el, referindu-se la un vot consultativ pe care guvernul regiunii intenționează să-l organizeze pe 9 noiembrie, în pofida blocării sale, ordonată de către justiție.
Cu puțin timp mai înainte, Tribunalul Constituțional al Spaniei, sesizat de către guvernul central, a anunțat suspendarea acestui vot simbolic privind independența Cataloniei ce are drept scop să înlocuiască un referendum interzis deja de către justiție.
''Răspunsul este categoric: procesul participativ este menținut'', a răspuns Homs într-o conferință de presă, adăugând: ''Totul este gata pentru 9 noiembrie și executivul catalan menține procesul participativ, care, în opinia noastră, este un mod de a garanta libertatea de expresie''.
Catalonia are o populație de 7,5 milioane locuitori și produce o cincime din PIB-ul Spaniei. Birourile organizate pentru votul simbolic de duminică vor fi instalate în școli și alte clădiri publice în 942 din cele 947 municipalități catalane.
Circa 41.000 de voluntari vor fi mobilizați pentru organizarea votului, iar cele 6.695 de birouri de vot vor fi deschise între orele locale 09:00 (08:00 GMT) și 20:00 (19:00 GMT).

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.