Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful trupelor ruse din centrul Ucrainei a fost demis - Kadîrov îl criticase dur pentru înfrângerea de la Liman

lapin

Generalul-colonel Alexander Lapin, care a comandat gruparea centrală a forțelor ruse în războiul din Ucraina, a fost demis din funcție, a declarat o sursă din cadrul Ministerului Apărării pentru Moscow Times.

În ajunul demiterii lui Lapin, șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a cerut acest lucru. Poziția sa a fost împărtășită de Evgheni Prigozhin, fondatorul PMC Wagner. Kadîrov l-a criticat pe generalul-colonel pentru "capitularea" de la Liman și pentru recenta pătrundere a apărării în nordul autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Acest din urmă caz a vizat satele Terny, Torskoye și Yampolovka. Potrivit liderului cecen, Lapin era responsabil pentru această zonă, dar cinci transportoare blindate și 50 de soldați ucraineni au intrat acolo fără să lupte. Trupele care fuseseră trimise acolo "timp de o zi întreagă sau cam așa ceva nu au reușit să găsească oamenii generalului", care au fost apoi găsiți în zona Rubezhnoye și Kremenna - demoralizați și "fără comunicații, hrană și muniție".

Kadîrov a mai spus că nu există nicio modalitate de a-l contacta pe Lapin pentru a discuta despre acest eșec, deoarece "nimeni nu știe" unde se află acesta. Liderul cecen i-a amintit generalului de pierderea localității Liman și s-a întrebat cum de a obținut o stea pentru capturarea orașului Lisichansk, "unde nici măcar nu fusese". El a sugerat că comandantul a fost "acoperit" în Statul Major General.

Anterior, Kadîrov îl numise pe Lapin "mediocru", susținând că acesta nu a reușit să furnizeze armatei echipamentul necesar în bătălia pentru Liman, în timp ce el însuși era "ascuns" în Luhansk. El a cerut ca generalul să fie "retrogradat" la rangul de soldat, "să fie deposedat de distincțiile sale și trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge".

Lapin, în vârstă de 58 de ani, a comandat Districtul Militar Central (CMD) din 2017. Înainte de aceasta, a fost șeful cartierului general al grupării ruse din Siria. O cunoștință a generalului l-a descris ca fiind un om "fără pretenții și eficient", care "nu doar execută ordinele, ci îi place să o facă". Se știe că Lapin a fost pentru o vreme subordonat lui Serghei Surovikin, care acum conduce armata rusă în războiul din Ucraina. La 25 iunie anul acesta, Ministerul Apărării a confirmat că Lapin era comandantul grupării de la Centru.

Una dintre primele mențiuni mediatice ale generalului după invazia Rusiei în Ucraina a fost un reportaj pe canalul de televiziune Zvezda al Ministerului Apărării despre el "chiar în prima linie", care a premiat militarii care "au dat dovadă de curaj și eroism". După cum a aflat serviciul rusesc al BBC, fiul lui Lapin, Denis, s-a numărat printre cei premiați. La câteva zile după apariția acestui videoclip, Rusia a anunțat retragerea trupelor din direcțiile Kiev și Cernihiv.

La 4 iulie, președintele rus Vladimir Putin i-a acordat lui Lapin titlul de Erou al Rusiei pentru participarea sa la cucerirea regiunii Luhansk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.