Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egipt: Liderul Fraţilor Musulmani, condamnat la 10 ani de închisoare pentru violenţe

Mohamed Badie

Un tribunal militar egiptean l-a condamnat marţi pe ghidul suprem al Fraţilor Musulmani la zece ani de închisoare, iar pe zeci de islamişti la închisoare pe viaţă pentru implicarea lor în violenţele sângeroase din 2013, au făcut cunoscut oficiali militari şi din cadrul justiţiei, citaţi de AFP. 

Mohamed Badie şi ceilalţi acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de participare la ciocnirile care s-au soldat cu 31 de morţi, în oraşul Suez din estul ţării, între 14 şi 16 august 2013. 

Violenţele au izbucnit la scurt timp după ce poliţia din Cairo a împrăştiat două mitinguri ale islamiştilor care manifestau contra destituirii cu o lună înainte a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din rândul confreriei. Reprimarea protestelor din capitala ţării a făcut 700 de morţi. 

Mohamed Badie şi ceilalţi inculpaţi au fost acuzaţi mai ales de vandalism, incitare la violenţe, crimă, agresiuni asupra militarilor şi incendierea unor blindate şi a două biserici copte din Suez. 

Ghidul suprem a fost condamnat la zece ani de închisoare împreună cu alţi doi lideri ai Fraţilor Musulmani, Mohamed al-Beltagui şi Safwat Hegazi, potrivit surselor militare şi judiciare. 

Alţi 41 de acuzaţi au fost condamnaţi la pedepse între trei şi şapte ani de închisoare, în timp ce 90 au primit pedeapsa pe viaţă. 

Cei care au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă - echivalentul a 25 de ani în Egipt - sunt căutaţi de poliţie. 

Alte 59 de persoane au fost achitate. 

Mohamed Badie, ca şi Mohamed Morsi, este implicat în mai multe procese şi a fost condamnat la moarte într-un alt dosar. 

Din iulie 2013, sute de presupuşi simpatizanţi ai preşedintelui destituit au fost condamnaţi la moarte la finalul unor procese în masă expeditive, denunţate de comunitatea internaţională. În plus, poliţiştii şi soldaţii au ucis peste 1.400 de manifestanţi pro-Morsi şi au arestat mai multe de 15.000 de persoane. 

Ca represalii, insurgenţii jihadişti comit atentate care au făcut sute de morţi în rândul forţelor de ordine. Aceste grupări nu au legături cunoscute cu Fraţii Musulmani, cărora autorităţile le impută, totuşi, violenţele.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.