Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egipt: Mai multe persoane au fost arestate în timpul unui protest care cerea demisia preşedintelui

egipt

Mai multe persoane au fost arestate vineri, la Cairo, în timpul unui protest care cerea demisia preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Manifestaţiile de mică amploare împotriva preşedintelui Sisi, care au avut loc în capitală şi în alte oraşe egiptene, au fost dispersate rapid de poliţie. În înregistrările video apărute pe reţelele de socializare pot fi văzute câteva zeci de persoane strânse în oraşele Alexandria, Al-Mahalla şi Damiette din delta Nilului, precum şi la Suez. 

Reuters notează că protestele au devenit foarte rare în Egipt după ce preşedintele el-Sisi a preluat puterea în urma răsturnării fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi în 2013 după proteste de masă împotriva guvernării sale.

Citește și: Iranul spune că noile sancţiuni americane vizează accesul iranienilor la alimente şi medicamente

Organizarea de manifestaţii este interzisă printr-o lege adoptată în 2013, după lovitura de stat a generalului Sisi. De atunci, regimul de la Cairo a adoptat o politică de reprimare nemiloasă a opoziţiei şi a băgat în închisori mii de islamişti, activişti ai societăţii civile sau bloggeri, conform AFP. 

La Cairo, jurnaliştii AFP au asistat la cinci arestări în timpul adunării organizate în timpul nopţii în piaţa Tahrir, un loc care a jucat un rol important în revoluţia din 2011 care a condus la răsturnarea preşedintelui Hosni Moubarak. 

Manifestaţiile de vineri au răspuns unor apeluri lansate pe reţelele sociale în special de omul de afaceri egiptean aflat în exil Mohamed Ali. Aflat în Spania, acest antreprenor în domeniul construcţiilor a făcut publice mai multe înregistrări video care au devenit virale şi în care chema la răsturnarea lui Sisi şi a regimului militar pe care îl acuză de corupţie. 

Preşedintele Sisi a câştigat alegerile cu 97% din voturi în 2014 şi 2018, dar popularitatea sa a fost recent afectată de măsurile economice de austeritate impuse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.