Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul a închis granița cu Gaza -Civilii palestinieni, fără apă, mâncare și electricitate, prinși în menghina israeliană

harta fasia gaza

Egiptul și-a închis punctele de trecere a frontierei cu Fâșia Gaza și Israel în Peninsula Sinai, inclusiv două care servesc drept porți de intrare pentru călători în orașele Rafah și Taba, au declarat marți oficialii egipteni de securitate, relatează The National News.

Oficialii au spus că autoritățile au intensificat, de asemenea, patrulele de-a lungul granițelor Egiptului cu Gaza pentru a preveni orice infiltrare a militanților în Israel.

Trupele desfășurate în zonă au fost plasate în alertă maximă și au primit permisiunea de a folosi forța mortală împotriva mișcărilor suspecte ale oricui se apropie.

Închiderile punctelor de trecere au loc în timp ce avioanele de război și artileria israeliene lovesc Gaza ca răzbunare pentru incursiunea sângeroasă de sâmbătă în sudul Israelului a militanților din Gaza.

Atacul a provocat sute de morți din ambele părți în ceea ce a fost recunoscut drept cea mai sângeroasă zi a Israelului de când forțele egiptene și siriene au lansat un atac surpriză împotriva armatei israeliene în urmă cu 50 de ani.

În timp ce Rafah este folosit în principal de palestinienii din Gaza, trecerea Taba din vârful nordic al Golfului Aqaba al Mării Roșii este folosită în mare parte de turiștii israelieni care vizitează plajele cu nisip și apele albastre curate ale stațiunilor din sudul Sinaiului, inclusiv Dahab și Sharm El. Sheikh.

Celelalte două puncte de trecere sunt punctul comercial de frontieră Karam Abu Salem, care se află acolo unde Gaza, Egiptul și Israelul se întâlnesc, și Al Ouga, la granița egipto-israeliană.

Oficialii egipteni au spus că punctul de trecere Rafah a fost închis luni noaptea târziu, după ce „explozii” din apropierea graniței cu Gaza au deteriorat instalația. Nu au dat alte detalii.

Închiderile au urmat unui avertisment sever din partea Egiptului împotriva a ceea ce a numit încercări de a forța palestinienii din Fâșia Gaza să intre în Sinai într-o „mișcare de masă” pentru a scăpa de bombardamente și atacuri aeriene.

Citând surse egiptene nenumite, declarația „a subliniat pericolul apelurilor la mișcarea în masă a populației care va goli Fâșia (Gaza) și va lichida problema palestiniană în sine. În plus, suveranitatea egipteană nu este un joc corect.”

Israelul, a adăugat acesta, are responsabilitatea de a găsi „coridoare umanitare” pentru a salva oamenii din Gaza.

Închiderea trecerilor din Sinai înseamnă că fâșia îngustă de coastă este acum asediată. Israelul a anunțat luni blocarea Gazei.

Marți, armata israeliană a revizuit o recomandare a unuia dintre purtătorii de cuvânt ai săi conform căreia palestinienii care fug de atacurile sale aeriene din Fâșia Gaza se îndreaptă spre Egipt.

Informarea reporterilor străini, locotenent-colonelul Richard Hecht a spus inițial că îi va sfătui pe refugiații palestinieni să „iasă” prin punctul de trecere Rafah de la granița de sud a Gazei cu Egiptul. Ulterior, biroul său a emis o declarație, spunând: „Clarificare: trecerea Rafah a fost deschisă ieri, dar acum este închisă”.

Declarația egipteană a fost emisă cu câteva ore înainte de comentariile făcute de Lt-Col Hect.

Egiptul și-a exprimat în trecut alarma că Israelul ia în considerare relocarea palestinienilor din Gaza în Sinaiul slab populat și a celor din Cisiordania în Iordania.

Egiptul a devenit prima națiune arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979. Patru decenii mai târziu, relațiile sale cu vecinul său au fost descrise drept „pace rece”.

Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat în ultimul deceniu, ambele țări coordonând acum eforturile de combatere a terorismului și cele împotriva traficului de persoane în Israel.

Egiptul a mediat în trecut armistițiu între Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, ultima dintre acestea fiind în 2021.

Eforturile sale de a media un armistițiu pentru a pune capăt luptei actuale se crede că nu înregistrează progrese, ambele părți aparent nedorind să negocieze deocamdată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.