Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul antic își dezvăluie misterele: Descoperire spectaculoasă într-un oraș scufundat

richmondmagazine.com
descoperire

O echipă de scufundători a descoperit fragmente dintr-o corabie militară în oraşul antic scufundat Thonis-Heracleion - odinioară cel mai mare port egiptean la Mediterană -, precum şi un complex funerar atestând prezenţa negustorilor greci, au precizat luni autorităţile egiptene, potrivit Reuters.

Thonis-Heracleion, care controla intrarea în Egipt la gura de vărsare a unui braţ al Nilului, a dominat regiunea timp de secole înainte de construcţia oraşului Alexandria, în apropiere, de către Alexandru cel Mare în 331 î.e.n.

Distrusă şi scufundată alături de o porţiune extinsă din delta Nilului în urma mai multor seisme şi valuri gigantice, Thonis-Heracleion a fost redescoperit în 2001 în golful Abu Qir în apropiere de Alexandria, în prezent al doilea cel mai mare oraş din Egipt.

Ambarcaţiunea militară, descoperită de o misiune egipteano-franceză condusă de Institutul European pentru Arheologie Subacvatică (IEASM), s-a scufundat când celebrul templu al lui Amun, în apropierea căruia ambarcaţiunea era acostată, s-a prăbuşit în secolul al II-lea î.e.n.

Potrivit unei analize preliminare, carena vasului, cu o lungime de 25 de metri, prevăzută cu vâsle şi o velă de mari dimensiuni, a fost construită în tradiţia clasică, totodată cu trăsături ale construcţiilor Egiptului antic, a precizat ministerul egiptean al turismului şi antichităţilor.

Într-o altă regiune din oraş, misiunea arheologică a scos la iveală resturile unei zone funerare greceşti de mari dimensiuni datând din primii ani ai secolului al IV-lea î.e.n, a mai precizat instituţia.

''Descoperirea ilustrează în cel mai frumos mod prezenţa negustorilor greci care locuiau în acel oraş'', a mai precizat ministerul, adăugând că grecii au primit permisiunea de a se stabili în acele locuri în timpul ultimelor dinastii faraonice.

''Aceştia şi-au construit propriile sanctuare în apropierea templului enorm al lui Amun. Au fost distruse simultan, iar fragmente din acestea au fost descoperite amestecate cu cele ale templului egiptean''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.