Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul, Etiopia şi Sudanul reiau negocierile pentru barajul GERD de pe Nil

Operation World
Egipt harta

Egiptul a convenit cu Etiopia şi Sudanul reluarea negocierilor pentru reglementarea umplerii şi exploatării barajului etiopian controversat de pe Nilul Albastru, informează dpa.

Anunţul a fost făcut vineri seara după un summit african restrâns prezidat prin videoconferinţă de preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa. Subiectul discutat a fost aşa-numitul Baraj al Marii Renaşteri Etiopiene (GERD), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’

Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a declarat într-un comunicat că s-a convenit formarea unui comitet guvernamental cu participarea unor experţi juridici şi tehnici din cele trei ţări. Obiectivul este încheierea unui acord legal obligatoriu pentru Egipt, Etiopia şi Sudan privind regulile de exploatare a barajului şi abţinerea de la orice măsuri unilaterale, inclusiv umplerea lacului de acumulare, înainte de a se ajunge la o înţelegere.

GERD, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, este în construcţie în sectorul etiopian al Nilului din 2010 şi a fost obiectul disensiunilor cu Egiptul. Săptămâna trecută, negocierile dificile care durează de un deceniu s-au blocat, iar guvernul de la Cairo s-a adresat Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Partea egipteană doreşte garanţii privind debitele de apă şi instituirea unui mecanism de reglementare a disputelor.

Autorităţile de la Addis Abeba ameninţaseră că vor începe umplerea bazinului de 74 de miliarde de metri cubi în iulie, odată cu sezonul ploios. Etiopia, aflată în amonte pe fluviu, are nevoie de baraj pentru a-şi creşte exporturile de energie hidroelectrică, în timp ce Egiptul, care depinde aproape exclusiv de Nil pentru agricultură, industrie şi alimentarea cu apă a locuinţelor, consideră că intenţiile etiopienilor sunt inacceptabile şi ilegale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.