Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul l-a criticat pe Erdodan pentru ura cu care privește summitul UE - Liga Arabă și deschiderea exclusivă acordată 'Fraților Musulmani'

parlament_egipt_32752100

Egiptul a criticat miercuri "ura" preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan după ce acesta din urmă a formulat la rândul său critici cu privire la desfăşurarea unui summit între Uniunea Europeană (UE) şi Liga Arabă (LA) în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Maria Grapini, ELIMINATĂ de la numărătoarea voturilor din Comisia LIBE, după ce a GREȘIT opțiunile pentru Kovesi

Marţi, Erdogan a formulat critici dure la adresa UE pentru că aceasta a participat la un summit alături de lideri arabi în Egipt, duminică şi luni, la câteva zile după executarea a nouă oameni condamnaţi la moarte în această ţară.

"Mai puteţi vorbi despre democraţie în ţările din UE, care tocmai a participat la un summit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi ce a ordonat executarea a nouă tineri săptămâna trecută?", a declarat Erdogan. "Aceasta este imposibil de înţeles. UE nu este sinceră", a adăugat preşedintele turc în timpul unui discurs susţinut la Giresun (nord). "Istoria îşi va aminti de asta", a spus el.

Într-un comunicat publicat miercuri, Ahmed Hafez, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Egiptului, a răspuns că declaraţiile şefului statului turc sunt "în mod clar impregnate de ură" şi că ele exprimă "adeziunea şi sprijinul continuu al Turciei acordat Fraţilor Musulmani".

Hafez l-a acuzat pe Erdogan că favorizează mişcarea Fraţii Musulmani, interzisă în Egipt. Potrivit guvernului de la Cairo, confreria islamistă s-ar fi aflat la originea asasinării procurorului general egiptean în 2015, crimă pentru care au fost executaţi cei nouă oameni în Egipt.

De asemenea, Hafez l-a acuzat pe Erdogan de ipocrizie, afirmând că în Turcia au fost comise numeroase încălcări ale drepturilor omului. "Aceasta ilustrează lipsa de credibilitate a ceea ce promovează preşedintele turc", a notat el.

Sâmbătă, preşedintele turc l-a criticat vehement pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, afirmând că în Egipt "justiţia, alegerile, toate acestea, sunt minciuni sfruntate". "Acolo este un sistem autoritar, chiar totalitar", a spus Erdogan.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt sunt ca şi inexistente după destituirea, în 2013 (de către armata egipteană condusă pe atunci de generalul Sissi), a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din Fraţii Musulmani şi aliat al preşedintelui Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.