Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul ridică starea de urgenţă instaurată în 2017

Operation World
Egipt harta

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a anunţat că nu mai prelungeşte starea de urgenţă instaurată în Egipt în urmă cu peste patru ani, în urma mai mult atentate sângeroase vizând biserici copte, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Egiptul a devenit, mulţumită marelui său popor şi oamenilor săi loiali, o oază de securitate şi stabilitate în regiune”, a anunţat luni, într-o postare pe pagina sa oficială pe Facebook el-Ssi.

”Acesta este motivul pentru care am decis să anulez prelungirea strării de urgenţă în întreaga ţară”, a anunţat el.

Starea de urgenţă - implementată în întreg Egiptul în aprilie 2017, în urma unor atentate sângeroase revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) vizând biserici copte, principala minoritate creştină în Orientul Mijlociu, în oraşele Tanta şi Alexandria (nord) - a fost prelungită de atunci neîntrerupt.

Ea a fost instaurată încă din 2014 în Peninsula Sinai (est), devastată de ani de zile de o insurecţie islamistă armată condusă de către o aripă locală a SI.

În Sinaiul egptean, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, care începe în unele regiuni de la ora locală 19.00 (20.00, ora României), este de asemenea în vigoare.

Armata şi poliţia egiptene desfăşoară, începând din februarie 2018, în Sinai, o vastă operaţiune ”antiteroristă”, însă şi în unele părţi ale deşertului occidental, între Valea Nilului şi frontiera cu Libia.

Starea de urgenţă lărgeşte în mod considerabil puterea poliţiei în privinţa arestării, supravegherii şi impune restricţii libertăţii crculaţiei.

Organizaţii nonguvernamentale (ONG) de apărarea drepturilor omului denunţă cu regularitate atingeri ale libertăţilor individuale în cadrul stării de urgenţă din Egipt, o ţară în care el-Sisi poartă, de când a preluat puterea, în 2013, o represiune feroce a oricărei forme de opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.